Tukar Modem Baru Streamyx

Internet Modem Router TP-Link

Sejak dari awal guna Streamyx aku memang tak puas hati dengan modem ZyXEL warna biru gelap yang dia bagi. Macam-macam problem. Dah la dulu technician TM Streamyx kena datang banyak kali sebab modem bermasalah yang aku sendiri pun tak tahu masalah apa. Nasib baik dia datang repair takde caj, tak kena bayar.

Paling aku bengang bila modem automatik restart. Tengah buat kerja tetiba internet terputus. Sampai aku jadi risau nak buat urusan Maybank2U dan CimbClicks. Risau tengah transfer duit ke bayar bil ke tiba-tiba internet putus kang tak pasal-pasal lesap duit aku dalam bank. Mana la tau kan..

Beberapa hari lepas aku pergi jalan-jalan survey modem kat kedai ‘Cari Komputer‘ di Seksyen 9 Bangi. Bukan nak cari komputer tapi nak cari modem baru untuk ganti modem asal Streamyx kat rumah. Aku pergi kedai tu sebab dah biasa beli barang laptop kat situ.

Cari Komputer Dot Com seksyen 9 Bangi

Kedai Cari Komputer Dot Com di Seksyen 9 Bandar Baru Bangi

Cadangnya nak beli macam EjamOthman beli online kat website Superbuy tapi nak tunggu diorang pos pulak satu hal ambil masa lama. Kebetulan terjumpa modem yang sama dengan harga yang lebih kurang sama jugak di kedai ‘Cari Komputer’, terus aku ambil dan bayar tanpa fikir banyak.

Ada 1 modem yang lebih power kat situ dengan beza harga beberapa ringgit je. Brader kedai ‘Cari Komputer’ ada terangkan perbezaan modem-modem tu. Tapi kalau beli modem yang power dengan Streamyx kat rumah tahap biasa-biasa je, takde guna jugak. So, aku beli jela modem TP-Link (TD-W8961ND) yang memang dah plan nak beli.

Sampai rumah terus bukak kotak dan setting sambungan internet. Lebih kurang 8 minit je dah siap setup semua dan boleh main internet dah. Aku tengok jam kira berapa lama masa untuk siapkan proses pasang modem tu. Ambil masa 5 minit untuk bukak kotak, pasang wayar sebagainya dan 3 minit lagi untuk setting sambungan internet. Modem TP-Link memang senang giler nak setting. Sebelum ni pun pernah guna TP-Link yang modem cucuk USB Broadband.

Internet Streamyx dengan modem beli sendiri nampaknya berkhidmat lebih baik daripada modem lama yang diberi oleh TM Streamyx. Internet dah tak terputus secara tiba-tiba. Jarak signal wifi pun rasa macam dah bertambah. Internet dah boleh dapat full bar bila aku online di rumah guna smartphone kat tempat sidai baju a.k.a. tempat hisap rokok. Sebelum ni kat situ wifi internet dapat 1 bar je. Kadang-kadang dapat 2 bar. Nak bukak Facebook pun susah.

Internet Wifi TP-Link model TD-W8961ND

Rasa berpuas hati jugaklah lepas dah tukar modem Streamyx dengan modem TP-Link (TD-W8961ND) ni. Berbaloi beli dengan harga RM115. Beza RM3 dengan modem sama yang Ejam Othman beli. Tapi dia kena tunggu 2 minggu baru dapat modem tu. Heheh.

Tentang Penulis

Pengasas blog Anarm.Net. Seorang pereka grafik dan laman web. Untuk jemputan event, review produk, food review, advertorial dan segala yang berkaitan, hubungi melalui email : hello@anarm.net


POLISI KOMEN : Sila komen dengan menggunakan bahasa yang sopan dan ejaan yang boleh difahami. Pihak ANARM.NET tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca di setiap artikel yang diterbitkan. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sepenuhnya. Komen berbentuk SPAM akan dibuang serta merta.

Kongsikan Komen / Pendapat Anda

*

CommentLuv badge

64 Comments

  1. Saya pun baru tukar modem Zyxel TM tu kepada model TPLINK sama macam bro…pergi beli kedai komputer kat KT main agak2 jer jenama apa..tengok penjelasan bro lega rasanya…tp harga mahallah sikit rm 160…

  2. Bagus juga tukar modem baru..pasti laju. Saya dulu ada problem juga…asyik putus tapi dia tukar dgn yg baru. Bila guna yg baru dah ok..malahan semakin laju.
    Entri terbaru di blog sensasi2020 : Kenapa Superibu Patut Pilih Saya Untuk Menyertai Contest iPhone 5SMy Profile

  3. baru beli modem aztech 2/2 macam mana nak seting ganti dari yg lama keying baru, dah buat tapi wfi tak bolih conect

  4. aq rasa mcm slh je beli router..beli model TL-WA901ND ACCESS POINT..kt blkg router tu xde port dsl, ad port ethernet je..bleh ke sumbat dsl dlm tu, dsl kecik lg dr ethernet…lg 1, ble aja mcm mana nk setting?..thanks.

  5. Aq slh beli rase router tp link TL-WA901ND access point..nmpk mcm sama je..bleh ke setting jd kn router?

  6. boleh ajar x cara nk setting tuh

  7. mrzeelah says:

    askum bro..aku ada mslh ckit dgn pemsangan modem br aku bli ni tplink.aku cuba install tapi tak dpt aku guna windows8..nape ahh?

  8. amir hamzah says:

    dah ad wifi 4 mbps ™pakai modem innacomm jenis w7100n,dpt tari cuma 2mbps je..rasanya modem ni tak baik lerrr

  9. Kt umah neh pkai streamyx modem d-link..bln prtama pkai mang ook..superb..msuk bln ke-2 n smpai skang,sgt brmslh..modem asyik restart jekk..shari tah rape pluh kli..dh xtrkra rape kli owg tm dtg check..mslh ttp sama..ptt 2kar modem len ke eh???

  10. Saya ada masalah yg sama,guna wifi tm zyxel,bila direct ke port line boleh guna internet,kadang2 pakai splitter sekejap ok sekejap tak,masalah lain sama yang berlaku mcm abang punya kes.kalau tukar modem baru,password wifi dgn nama wifi kena setting ke,mudah tak?

  11. pakai modem innacom skrg,mslhnye kalau buka pc tp xbuka website tiba2 je internet putus.terpaksa restart balik modem. tp okla jgk streamyx ni.xbyk buat hal,connection pun stabil skrg.
    Entri terbaru di blog qadar : Family FinanceMy Profile

  12. pernah guna modem TP Link,tapi model lupa plak yang mana,performance memang superb,berbaloi jugak la dengan harganya sekali

  13. baru cadang nk guna streamix..tp,kalo kena tmbh bajet yg payah skit nie..ho3 :pinch:
    Entri terbaru di blog afi : 3 Summer Computer TipsMy Profile

  14. Model ‘N’ tu. Ingat nak cuba juga model ‘N’. Tapi bimbang takut ada device yang tak support pula.

  15. Mohd Ilham says:

    Banyak jugak ke beza dengan modem yg hitam tu
    Entri terbaru di blog Mohd Ilham : Hello world!My Profile

  16. tak dapat diskaun ker…HEHE
    Entri terbaru di blog Ritz : Rindu Menggamit KenanganMy Profile

  17. memang ketika kita sedang online dan tiba-tiba signal internet hilang dan putus tentu akan sangat tidak menyenangkan.
    Kalau di tempat saya hujan yang menjadi kendala dan masalah sehingga harus offline dulu karena jaringan internetnya jadi tidak stabil dan putus-putus.
    Tahniah dapat beli modem yang lebih nyaman untuk dipakai
    Entri terbaru di blog Blog Keperawatan : Penyebab Kematian IbuMy Profile

  18. waktu pakai streamyx dulu, modem yang dia bagi tu memang hampeh pun. Aku pun tukar juga modem waktu tu.
    Entri terbaru di blog zuls : Wordless WednesdayMy Profile

  19. detai sungguh bro yer…siap capture masa diambil untuk membukak kotak dan setting internet…
    Entri terbaru di blog papa mifz : Papamifz.com Kena Sound Oleh Blogger OtaiMy Profile

  20. lama x pakai streamyx. bercadang nak pakai tp malas plak byk komitmen..
    skrg guna tepun dulu jd modem.. hehehe
    Entri terbaru di blog sop : Beli kasut Crocs Original dengan diskaun 30%My Profile

  21. streamyx rmah ak pkai modem warna itam…jenis apa ntah…ni modem ke2 sbb aritu rosak kena smbar petir…wahahha..bdak2 rmah sewa ak ni bknnya nk ttp modem bila ada petir2 nih..skali kena bru nyesal

    • @ano, rumah aku pun 24/7 on je modem tak pernah tutup.. keluar pergi kerja pun modem terpasang.. saje nak bagi jiran2 guna (kalau diorang boleh hack).. hahaha.. tapi tak pernah lagi kena sambar petir.. walaupun dah banyak kali online masa petir kuat, tak penah lagi kena sambar dek petir..
      Entri terbaru di blog Anarm : Tukar Modem Baru StreamyxMy Profile

  22. Aku dah pernah guna modem TP Link,tapi model lupa plak yang mana,performance memang superb,berbaloi jugak la dengan harganya sekali
    Entri terbaru di blog wazy : Wordless Wednesday #43My Profile

  23. masa saya pakai streamyx dulu.. saya pakai DB102. tambah dengan aztech wireless. Memang superb dan jarang down.Sekarang… ermmmm UNIFI.. 20 Mbps. lebih pantas dari biasa laaa.. :)
    Entri terbaru di blog KiD : Wordless Wednesday – Hadiah Hari Jadi 2012My Profile

  24. segalabenda.com says:

    eh..samalah modem kita..tapi aku dah pakai 2 bulan..performance kira ok lah
    Entri terbaru di blog segalabenda.com : Menjual di Mudah.myMy Profile

  25. wah..tukar yang baru kerr..
    Entri terbaru di blog ohcikgu : Semakan Keputusan PMR 2012 secara Online dan sms bermula 19 Disember 2012My Profile

  26. kalau modem unifi aku problem pun, aku nak tukar modem jugak..cari yang boleh wide kan lagi coverage..sekarang ni kalau pakai WiFi slow sikit..hehehe
    Entri terbaru di blog hafizrahim : Ada Apa Dengan P1 MF230My Profile

  27. now saya gunakan pakej streamyx…mula-mula ok tapi modemnya problem..line lembab…buka pic pun lambat…
    So ingat nak tukar pakej. upgrade streamyx @ tukar ke UNIFI….
    Ada pandangan lain tak….?
    Ada org cakap UNIFI pun bagus…laju jer linenya…..

  28. aku masa pasang streamyx pun..aku beli modem baru. malas nak pakai yang tm bagi tu..
    Entri terbaru di blog titan : Lee Ming Yu paling kacak.My Profile

  29. Hakim Mahmud says:

    Assalamualaikum bro, modem tu sebijik sama dengan modem saya kat rumah ni, tiada beza pon speed dia slow .. ingatkan beli modem ada antenna dua makin laju ..
    Entri terbaru di blog Hakim Mahmud : Semakan UPU 2013 dan Keputusan UPU 2013 OnlineMy Profile

  30. ada kepakaran ok lah
    kalau macam akak ni, agaknya mcm mana ya
    Entri terbaru di blog sweetkurma : penangan terungMy Profile

  31. Saya ada modem+wifi Belkin tersadai sebab sudah potong Streamyx semenjak guna YES 4G. Tunggu fiber optik masuk baru pasang UniFi.
    Entri terbaru di blog akubiomed : Membidik lagi di Bandar Hilir MelakaMy Profile

  32. memang mudah sangat nak setup modem tu, baguslah kau bertindak bijak beli terus di kedai dgn mengambilkira beza harga.
    aku terpaksa beli kat superbuy juga walaupun kena tunggu lama sebab kat temerloh dan mentakab ni kebanyakkan kedai pc yang jual untuk spec tinggi begitu dah cecah RM250.
    baik tunggu 2 minggu daripada rugi byk, lagipun modem TM masih lagi ok waktu tu.

  33. modem TM kasi ni memang selalu sangat problem.
    Entri terbaru di blog Mister Puppet : Cat Urine Trivia – 5 Facts About The Odor And 3 Solutions For ItMy Profile

  34. Tempat sidai baju jadi tempat persembunyian hisap rokok ya. Paling lawak tu, siap kira masa dari buka kotak lagi ya. hahaha.

    Setakat ni kat rumah tak tahu la guna modem apa, tapi guna streamyx juga la. Tiada masalah tentang kelajuan.
    Entri terbaru di blog Naziman : Kalau lupa Security Question dan Password emailMy Profile

    • @Naziman, isteri marah kalau hisap rokok dalam rumah.. sebab tu hisap kat tempat sidai baju, kat belakang dapur.. situ open sikit cuma tertutup dengan pagar..

      saje je kira masa tu nak tunjuk betapa senangnya setting modem ni.. kejap je dah siap.. hehe..

      streamyx kat rumah ni pun takde masalah sangat tentang kelajuan.. cuma tak best sebab modem tu restart sendiri ikut suka dia je.. kadang2 sampai 3 4 kali restart.. jenuh jugak nak menunggu dia connect internet balik..
      Entri terbaru di blog Anarm : Tukar Modem Baru StreamyxMy Profile

  35. Tak berapa pandai bab ni , walau apa pun baca dengan penuh minat2 nanti kalau2 terjumpa , ternampak tak la jakun sgt .. :w00t:
    Entri terbaru di blog puanbee : Day 1 :Lepas hajat BBQ di tepi pantai cheratingMy Profile