Tukar Modem Baru Streamyx

Internet Modem Router TP-Link

Sejak dari awal guna Streamyx aku memang tak puas hati dengan modem ZyXEL warna biru gelap yang dia bagi. Macam-macam problem. Dah la dulu technician TM Streamyx kena datang banyak kali sebab modem bermasalah yang aku sendiri pun tak tahu masalah apa. Nasib baik dia datang repair takde caj, tak kena bayar.

Paling aku bengang bila modem automatik restart. Tengah buat kerja tetiba internet terputus. Sampai aku jadi risau nak buat urusan Maybank2U dan CimbClicks. Risau tengah transfer duit ke bayar bil ke tiba-tiba internet putus kang tak pasal-pasal lesap duit aku dalam bank. Mana la tau kan..

Beberapa hari lepas aku pergi jalan-jalan survey modem kat kedai ‘Cari Komputer‘ di Seksyen 9 Bangi. Bukan nak cari komputer tapi nak cari modem baru untuk ganti modem asal Streamyx kat rumah. Aku pergi kedai tu sebab dah biasa beli barang laptop kat situ.

Cari Komputer Dot Com seksyen 9 Bangi

Kedai Cari Komputer Dot Com di Seksyen 9 Bandar Baru Bangi

Cadangnya nak beli macam EjamOthman beli online kat website Superbuy tapi nak tunggu diorang pos pulak satu hal ambil masa lama. Kebetulan terjumpa modem yang sama dengan harga yang lebih kurang sama jugak di kedai ‘Cari Komputer’, terus aku ambil dan bayar tanpa fikir banyak.

Ada 1 modem yang lebih power kat situ dengan beza harga beberapa ringgit je. Brader kedai ‘Cari Komputer’ ada terangkan perbezaan modem-modem tu. Tapi kalau beli modem yang power dengan Streamyx kat rumah tahap biasa-biasa je, takde guna jugak. So, aku beli jela modem TP-Link (TD-W8961ND) yang memang dah plan nak beli.

Sampai rumah terus bukak kotak dan setting sambungan internet. Lebih kurang 8 minit je dah siap setup semua dan boleh main internet dah. Aku tengok jam kira berapa lama masa untuk siapkan proses pasang modem tu. Ambil masa 5 minit untuk bukak kotak, pasang wayar sebagainya dan 3 minit lagi untuk setting sambungan internet. Modem TP-Link memang senang giler nak setting. Sebelum ni pun pernah guna TP-Link yang modem cucuk USB Broadband.

Internet Streamyx dengan modem beli sendiri nampaknya berkhidmat lebih baik daripada modem lama yang diberi oleh TM Streamyx. Internet dah tak terputus secara tiba-tiba. Jarak signal wifi pun rasa macam dah bertambah. Internet dah boleh dapat full bar bila aku online di rumah guna smartphone kat tempat sidai baju a.k.a. tempat hisap rokok. Sebelum ni kat situ wifi internet dapat 1 bar je. Kadang-kadang dapat 2 bar. Nak bukak Facebook pun susah.

Internet Wifi TP-Link model TD-W8961ND

Rasa berpuas hati jugaklah lepas dah tukar modem Streamyx dengan modem TP-Link (TD-W8961ND) ni. Berbaloi beli dengan harga RM115. Beza RM3 dengan modem sama yang Ejam Othman beli. Tapi dia kena tunggu 2 minggu baru dapat modem tu. Heheh.


64 Comments

  1. KACHISMA says

    Saya pun baru tukar modem Zyxel TM tu kepada model TPLINK sama macam bro…pergi beli kedai komputer kat KT main agak2 jer jenama apa..tengok penjelasan bro lega rasanya…tp harga mahallah sikit rm 160…

  2. amin says

    baru beli modem aztech 2/2 macam mana nak seting ganti dari yg lama keying baru, dah buat tapi wfi tak bolih conect

  3. Ali says

    aq rasa mcm slh je beli router..beli model TL-WA901ND ACCESS POINT..kt blkg router tu xde port dsl, ad port ethernet je..bleh ke sumbat dsl dlm tu, dsl kecik lg dr ethernet…lg 1, ble aja mcm mana nk setting?..thanks.

  4. Ali says

    Aq slh beli rase router tp link TL-WA901ND access point..nmpk mcm sama je..bleh ke setting jd kn router?

  5. mrzeelah says

    askum bro..aku ada mslh ckit dgn pemsangan modem br aku bli ni tplink.aku cuba install tapi tak dpt aku guna windows8..nape ahh?

  6. amir hamzah says

    dah ad wifi 4 mbps ™pakai modem innacomm jenis w7100n,dpt tari cuma 2mbps je..rasanya modem ni tak baik lerrr

  7. dhiya says

    Kt umah neh pkai streamyx modem d-link..bln prtama pkai mang ook..superb..msuk bln ke-2 n smpai skang,sgt brmslh..modem asyik restart jekk..shari tah rape pluh kli..dh xtrkra rape kli owg tm dtg check..mslh ttp sama..ptt 2kar modem len ke eh???

  8. hafiz says

    Saya ada masalah yg sama,guna wifi tm zyxel,bila direct ke port line boleh guna internet,kadang2 pakai splitter sekejap ok sekejap tak,masalah lain sama yang berlaku mcm abang punya kes.kalau tukar modem baru,password wifi dgn nama wifi kena setting ke,mudah tak?

  9. qadar says

    pakai modem innacom skrg,mslhnye kalau buka pc tp xbuka website tiba2 je internet putus.terpaksa restart balik modem. tp okla jgk streamyx ni.xbyk buat hal,connection pun stabil skrg.
    Entri terbaru di blog qadar : Family FinanceMy Profile

  10. azuanpro says

    pernah guna modem TP Link,tapi model lupa plak yang mana,performance memang superb,berbaloi jugak la dengan harganya sekali

  11. says

    memang ketika kita sedang online dan tiba-tiba signal internet hilang dan putus tentu akan sangat tidak menyenangkan.
    Kalau di tempat saya hujan yang menjadi kendala dan masalah sehingga harus offline dulu karena jaringan internetnya jadi tidak stabil dan putus-putus.
    Tahniah dapat beli modem yang lebih nyaman untuk dipakai
    Entri terbaru di blog Blog Keperawatan : Penyebab Kematian IbuMy Profile

  12. ano says

    streamyx rmah ak pkai modem warna itam…jenis apa ntah…ni modem ke2 sbb aritu rosak kena smbar petir…wahahha..bdak2 rmah sewa ak ni bknnya nk ttp modem bila ada petir2 nih..skali kena bru nyesal

    • says

      @ano, rumah aku pun 24/7 on je modem tak pernah tutup.. keluar pergi kerja pun modem terpasang.. saje nak bagi jiran2 guna (kalau diorang boleh hack).. hahaha.. tapi tak pernah lagi kena sambar petir.. walaupun dah banyak kali online masa petir kuat, tak penah lagi kena sambar dek petir..
      Entri terbaru di blog Anarm : Tukar Modem Baru StreamyxMy Profile

  13. says

    now saya gunakan pakej streamyx…mula-mula ok tapi modemnya problem..line lembab…buka pic pun lambat…
    So ingat nak tukar pakej. upgrade streamyx @ tukar ke UNIFI….
    Ada pandangan lain tak….?
    Ada org cakap UNIFI pun bagus…laju jer linenya…..

  14. says

    memang mudah sangat nak setup modem tu, baguslah kau bertindak bijak beli terus di kedai dgn mengambilkira beza harga.
    aku terpaksa beli kat superbuy juga walaupun kena tunggu lama sebab kat temerloh dan mentakab ni kebanyakkan kedai pc yang jual untuk spec tinggi begitu dah cecah RM250.
    baik tunggu 2 minggu daripada rugi byk, lagipun modem TM masih lagi ok waktu tu.

    • says

      @Naziman, isteri marah kalau hisap rokok dalam rumah.. sebab tu hisap kat tempat sidai baju, kat belakang dapur.. situ open sikit cuma tertutup dengan pagar..

      saje je kira masa tu nak tunjuk betapa senangnya setting modem ni.. kejap je dah siap.. hehe..

      streamyx kat rumah ni pun takde masalah sangat tentang kelajuan.. cuma tak best sebab modem tu restart sendiri ikut suka dia je.. kadang2 sampai 3 4 kali restart.. jenuh jugak nak menunggu dia connect internet balik..
      Entri terbaru di blog Anarm : Tukar Modem Baru StreamyxMy Profile