Sembunyikan Versi WordPress daripada Hackers

Hack WordPress Version Code

Korang tau tak, masih ada lagi pengguna WordPress di dunia ni yang menggunakan wordpress versi lama. Tak tau la sama ada diorang tu lupa nak upgrade atau saja-saja tak nak upgrade atau takut nak upgrade! Padahal kita semua tau yang versi wordpress terbaru ni merupakan kemaskini untuk versi lama, lebih lengkap pada aspek keselamatan, lebih mudah untuk diguna, dan lain-lain. Berkait dengan aspek keselamatan, wordpress versi lama lebih berisiko tinggi untuk digodam oleh Hackers.

Daripada research yang aku buat di internet dengan bantuan Google, perkara pertama yang dilihat oleh hackers sebelum hack sesebuah web atau blog adalah VERSI WORDPRESS YANG KORANG GUNAKAN. Versi wordpress yang lama ternyata lebih berisiko tinggi kena serangan hackers. Try korang tengok ‘Page Info’ atau ‘view source’ blog korang, ada tak code yang memaparkan versi wordpress korang? Jika korang ‘view source’, mungkin akan ada 1 baris code macam ni:

<meta name="generator" content="WordPress 2.9" />

Code tu menunjukkan versi wordpress pada blog korang. Oleh sebab ianya dapat dilihat pada ‘html output’, mungkin akan memudahkan lagi kerja si hackers menggodam blog korang kalau korang terlupa nak upgrade atau takleh nak upgrade disebabkan oleh internet connection yang slow haramjadah. Pihak wordpress sendiri pun sarankan korang upgrade serta merta sekiranya pihak diorang keluarkan versi wordpress terbaru sebab hackers ni tak kira masa, diorang sentiasa cari web yang versinya dah outdated untuk bahan eksperimen. Kadang-kadang ada jugak yang usaha ‘cari lubang’ kat wordpress versi terbaru.


Cara Sembunyikan Code Versi WordPress

Susah jugak nak sembunyikan code versi wordpress sebab hosting yang mahal je boleh buat benda ni. Hosting cap ayam tak boleh. Hahaha.. Takde laa.. Senang je sebenarnya. Gunakan plugin khas untuk remove generator tu. Download link kat bawah ni. Klik pada image DOWNLOAD tu. Ada 2 download link, pilih je mana satu yang korang nak.

Download
Download
(WP Plugin 1)
(WP Plugin 2)

Ada banyak lagi cara untuk perketatkan security pada blog kita. Aku pernah tulis pada entri yang lepas-lepas. Pandai-pandai korang la geledah blog aku ni. Aku malas nak carikan. Hahaha.. Ataupun boleh terus ke hasil carian Google ni, How To Secure Your WordPress. Sebelum ada blog yang kene hack, lebih baik kita bersiap sedia. Bak kata pepatah, “Sediakan Payung Sebelum Hujan Lebat”.
 


88 Comments

    • kertaz says

      Restore backup blog..
      .-= Post terbaru kertaz di blog beliau.. What In The Hell Happen To Me? =-.

  1. Hafidz says

    Senang citer baik update la versi wordpress. mencegah lebih baik dari mengubati, huhu =P

    :angel:

    • says

      @Hafidz: itulah cara terbaik.. tapi ade sesetengah orang yang takut nk update sebab takut nanti ade plugin yg tak compatible, takut database rosak, macam2.. camne tu?

  2. Motivasi Kerja says

    Salam Anarm. Terima kasih banyak untuk info ini. Zaman cyber makin banyak penjenayah berIQ tinggi berbanding zaman dulu yang lebih banyak penjenayah fizikal.

    • says

      @Motivasi Kerja: sama2.. zaman sekarang ni teknologi makin canggih.. hacker makin senang buat keje diorang.. walaupun pihak WordPress memang menjaga hal2 berkaitan security ni, tp lagi bagus kite tambahkan lagi security pada blog kite.. mungkin ada beberapa ciri keselamatan yg WordPress terlepas pandang..

  3. says

    kalau aku, aku gantikan je generator tu kepada version sendiri… hahaha… :biggrin:
    .-= Post terbaru Pisyek di blog beliau.. Macam mana nak mula couple? =-.

      • says

        @Anarm, aku da buat tutorial tersebut.. khas untuk ko…. haha… :biggrin:
        .-= Post terbaru Pisyek di blog beliau.. Cara membuang generator Joomla! 1.5 dan WordPress =-.

        • says

          @Pisyek: bagus2.. aku dah baca dah.. aku malas insert code kt fail function tu.. mane la tau nanti terasa mcm nak tukar theme lain.. nak kene insert balik kt fail theme baru tu.. kalo ingat takpe.. kalau terlupa nk insert?? huhuu..

          aku pkai plugin je.. lagipon plugin ni saiz die kecik sgt.. takde efek ape2 keberatan kt blog.. :tongue:

          • says

            @Anarm, haha… dah agak dah.. tapikan, kalo tukar2 theme slalu, SEO x mantap… menyusahkan googlebot..

            tu ikut dari apa yang aku baca dan dari pengalaman aku la.. hehe…
            .-= Post terbaru Pisyek di blog beliau.. Cara membuang generator Joomla! 1.5 dan WordPress =-.

            • says

              @Pisyek: tukar theme byk kali memang akan effect pada SEO blog kita.. bila theme asyik berubah-ubah, bot akan keliru dengan struktur blog.. kalau nak tukar pon, tukar setahun sekali takpon setahun 2 kali ok kot.. aku plan nak tukar setahun sekali.. tp taktau lagi, just planning je.. aku suke dgn theme nih.. byk giler dh aku edit.. sayang plak nk tukar lain.. huhuu

  4. bistari says

    gua cilok ini plugin..tQ anarm..hahaha :whistle:
    .-= Post terbaru bistari di blog beliau.. Tersurat dan Tersirat =-.

  5. kroit says

    bes sebb Ramai yang guna

    lagi satu senang untuk diguna
    :cool: :cheerful:
    .-= Post terbaru kroit di blog beliau.. PC fair 2010 Do Stadium Indera Mulia Ipoh :) =-.

  6. kroit says

    Memang Bagus WordPress ni berbanding dgn lain :lol:
    .-= Post terbaru kroit di blog beliau.. PC fair 2010 Do Stadium Indera Mulia Ipoh :) =-.

  7. arnamee says

    Salam

    ouh, besh gak ni,kena rajin godeh;p
    sye ambik ea..;p

    tq.eheh.
    .-= Post terbaru arnamee di blog beliau.. Anugerah Juara Lagu 24 – AJL 2010 =-.

  8. neo says

    wow…

    not bad.

    p/s: nape x kasi right klik? klu save page ni atau view source page guna menu kat ff dpt gk amik content. :whistle:

    • says

      @neo: tau.. saje je tanak bagi right klik.. sape2 yg nk copy tu kene la usaha skit view source.. hehe.. :tongue:

  9. says

    baguih, br tau. kne bookmark ni. mau buat!hoho.thanks :w00t:
    .-= Post terbaru naz di blog beliau.. Bagaimana Lady Gaga ajar aku blogging =-.

  10. annuar says

    Terima kasih. Kenapa le aku tak jumpa artikel ni sebelum blog aku kena hack sebelum ni? Bagus artikel ni semoga dapat membantu.
    .-= Post terbaru annuar di blog beliau.. Cerita Cari Nama Blog Yang Sesuai =-.

  11. broSKL says

    bro, tolong updatekan blog aku leh x..? hehehe :cool:
    .-= Post terbaru broSKL di blog beliau.. Contest 3G-Lawak tak hengat =-.

  12. says

    kadang2 takut juga kalau bab sekuriti ngan blog kita tuh. kalau theme pun boleh jadi jalan nak kena hack, agak risau jugakla. kena pulak mat indon yang tak pepasal wat dajal ni.

    kat blog aku (sidebar) siap tayang lagi versi…
    .-= Post terbaru beliamuda di blog beliau.. Gambar Upacara Perasmian Burj Khalifa =-.

  13. Poziabb says

    thankz bro…info ni sgt membantu! arap2 blog aku selamat lepas ni. hacker tu bkn kire pon, blog cap ayam cam aku pon dorang godam, GILER!!!
    .-= Post terbaru Poziabb di blog beliau.. Sudoku =-.

  14. KertaZ says

    WordPress awesome! WordPress bukan stakat blogging platform jer, tp klau pndai modified, bleh saing dgn joomla dah.. WordPress pun penah menang award CMS terbaik.. :w00t:
    .-= Post terbaru KertaZ di blog beliau.. Curik Post Aku? Hamik Lah.. =-.

  15. x-po says

    kawe blur bila tgk sbb kawe xreti wordpress..haha
    .-= Post terbaru x-po di blog beliau.. MAKSIAT & TAHUN BARU TAK DAPAT DIPISAHKAN =-.

  16. Nikuve says

    Wah perkongsian yg menarik uncle Anarm :biggrin: tapi mcm maleh nak guna byk2 plugin. Boleh ke edit sendiri (manual) step?
    .-= Post terbaru Nikuve di blog beliau.. Planning in Planning =-.

  17. diaien says

    thans bro. dah install dan upload sekali.
    aku takleh upgred la aku punya wp version.
    takleh g ke 2.9. dia tulis fatal error, bla..bla..bla..
    boleh tolong?? hehehe

  18. KertaZ says

    Duh.. :getlost: Otai gi cari XShimeX tu ha.. Pndai ah dia bkin apa yg patut.. Blog aku pun aritu ada bug XSS dekat search.php.. Dodol pnya theme.. Nsib baik XShimeX prasan.. Terus dpt tampal lobang tu.. Then tetiba jumpa plak XSS Nuffnang dari blog aku.. Pelik2.. :dizzy:

    Klau pkai wordpress x yah riso sgt pun sbb Matt (developer wordpress) mmg jaga security wordpress ni.. Klau korang kena “pishing” mmg dodol lah.. :pinch:
    .-= Post terbaru KertaZ di blog beliau.. Good Bye 2009! Hello 2010! =-.

  19. KertaZ says

    Better buang manually dari pkai plugin.. Sbb plugin yg byk lagi byk makan bandwidth kita ni ha.. Btw takut gak klau plugin tu ada yg “eksiden” pun bahaya gak.. Kang ada vuln dkt mna2 code yg eksiden tu.. Srupa gak mcm bagi jalan untuk hacker masuk.. Better remove manually WP version generator tu.. Tp aku lagi suka tayangkan.. Wahahhha..

    Byk lagi bnda yg boleh wat site kita boleh kna hack.. Klau theme korang ni ada coding yg x sesuai pun org bleh tmpal XSS.. Klau ada SQL error plak, bleh kena SQL injection & bila2 masa jer bleh kna deface.. Tp klau server hoster yg kena hack, mmg x dpt diselamatkan lah, maybe kena mass deface terus.. :blink:

    Ah.. Ckup dah aku mncarut.. Happy New Year 2010 Anarm..
    .-= Post terbaru KertaZ di blog beliau.. Good Bye 2009! Hello 2010! =-.

    • says

      @KertaZ: tu dia otai hacker dah respon.. jangan hack blog saya!!.. huhuu..

      wp version baru ni die auto masukkn generator.. aku dh buang code line yg tunjuk wp version tu..
      kalo ko tgk Page Info (firefox), akan ade 2 kali “Generator = WordPress XX”..
      1 dah buang, tinggal 1 lg yg x reti nk buang..
      tu yg aku pkai plugin ni.. die block generator tu dr display..
      cuba ko tgk blog ni, ade lobang x? kalo ade, tlg tutop.. hehe :happy:

  20. says

    wah, tak pernah terfikir plak aku pasal benda ni. anyway, thanks bro. :)
    .-= Post terbaru mohdisa di blog beliau.. Hidup Berani Untuk Gagal Cabaran Tahun 2010 =-.

  21. wazy says

    info yang superb ni bro,btw terima kasih sebab sudi share :biggrin:
    .-= Post terbaru wazy di blog beliau.. Eggdrop.Conf =-.

    • says

      @wazy: xde hal.. mmg aku akan kongsi bende2 yg aku rasa best.. dan sekarang, aku dah xde idea nk update ape die.. hahaha :pinch:

  22. ayong says

    nice info. even tgh gune bs. hahaha.. :P
    .-= Post terbaru ayong di blog beliau.. happy 5 month annivesary… =-.

  23. samanosuke_04 says

    hehe, sangat informative, thanks bro.. hoho aku nak update rr wordpress skang gak!
    .-= Post terbaru samanosuke_04 di blog beliau.. Ujikaji: Pabila Blog tak Diminati… =-.

  24. iyouweblog.com says

    thanks for the share!

    nanged you. Nang this to know the empowered youths!!! TQ!
    .-= Post terbaru iyouweblog.com di blog beliau.. INTI-UC Youth Empowerment 09 =-.

  25. zaiMi says

    xsangka ade jgk yg degil xnk update wordpress ye? ntah ape la yg diorg pikir..
    .-= Post terbaru zaiMi di blog beliau.. Meet Uncle Hussein Kutuk Lan? =-.

    • says

      @zaiMi: kebanyakannya takut nk upgrade sbb takut ade error time upgrade, x reti nk backup database, mcm2 alasan lg la.. google kan ade, search jela kn.. watpe nk takut

  26. LowLucky says

    wah
    ada ilmu baru lagik..
    nak kena belajar lagila
    n nak try juga…
    harap2 berjaya
    .-= Post terbaru LowLucky di blog beliau.. Kelahiran Sebuah Blog =-.

  27. Roslan Nazri says

    masih dgn ciri2 otainyer..huhu
    .-= Post terbaru Roslan Nazri di blog beliau.. Malaysia Muncul Juara Bola Sepak Sukan Sea Laos 2009 =-.

  28. says

    Nice tips.. tgu bile aku dah pakai WordPress la ye..
    .-= Post terbaru Piratz di blog beliau.. Periksa Dead Pixel Pada LCD Monitor =-.

  29. paeh says

    terimas bro. sempoi gak tuu.. haha
    .-= Post terbaru paeh di blog beliau.. handphone korang original ke tak =-.

    • says

      @paeh: memang sempoi..wp yg baru die otomatik masukkan code generator, jd bleh tgk pkai versi berape.. sangat bahaya kalau terlewat upgrade.. buatnye hackers masuk blog tgk tgh pkai versi outdated.. huhuu..

      aku nk test security blog ko bleh? kehkeh.. :tongue:

      • says

        @Anarm, sejak bile tukar gravar ni…haha .. apapun thanks for sharing :silly:
        .-= Post terbaru Taufik SM di blog beliau.. Senarai artis Malaysia low standard yg ambil dadah ! =-.

      • Luth Textile says

        @Anarm, aku nak tukar la sekuriti kat blog..
        walaupun blog biasa2 tp bahaya juga..nice entry :heart: :heart:
        .-= Post terbaru Luth Textile di blog beliau.. Aktifkan diri anda dengan Twitter dan Facebook! =-.

Trackbacks

  1. […] buat macam bro Anarm ajar aku tuh..iaitu sembunyikan versi wordpress kita daripada hackers..perkara nie penting sebab […]