Sedapnya Ketupat Sotong

Tengah melepak kat luar rumah petang semalam isteri tercinta bawakan santapan ketupat sotong dengan air kopi panas. Best betul ada isteri. Dapat layanan macam raja. Yang belum kahwin tu cepat-cepat la kahwin. Couple lama-lama buat apa. Buang masa je. Hehe..

 sotong pulut air kopi

Entri ni bukan nak buat orang bujang jeles dengan orang dah berkahwin, tapi nak cerita tentang ketupat sotong iaitu sotong yang diisi pulut dalam perut dia. Wife aku panggil Ketupat Sotong. Aku panggil Sotong Pulut. Tak penting apa pun nama dia, yang penting rasa sotong pulut ni sedap. Rasa dia manis-manis. Sedap dimakan pada waktu petang bersama dengan air kopi panas.

Resepi ketupat sotong atau sotong pulut ni aku biasa makan semasa berada di Kelantan je. Kat negeri-negeri lain tak pernah ternampak lagi. Tak tau resepi ni asal dari negeri mana.

Sesiapa nak cuba resepi ketupat sotong macam ni boleh cari di Google – “Resepi Ketupat Sotong“. Aku malas nak copy paste hakcipta orang lain.

Tentang Penulis

Pengasas blog Anarm.Net. Seorang pereka grafik dan laman web. Untuk jemputan event, review produk, food review, advertorial dan segala yang berkaitan, hubungi melalui email : hello@anarm.net


POLISI KOMEN : Sila komen dengan menggunakan bahasa yang sopan dan ejaan yang boleh difahami. Pihak ANARM.NET tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca di setiap artikel yang diterbitkan. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sepenuhnya. Komen berbentuk SPAM akan dibuang serta merta.

Kongsikan Komen / Pendapat Anda

*

CommentLuv badge

19 Comments

  1. lama sungguh x makan ni
    nampaknya kena cari pas ni
    Jom baca entri terbaru di blog auc – 7 Khasiat Buah MentimunMy Profile

  2. ooo…kaler dia lain sikit ngn ketupat sotong Ganu…tp rasenya pasti sodap!

    mengidam pulak rasanya… :biggrin:
    Jom baca entri terbaru di blog hafizmd – Speechless Friday #3 Terima Kasih Nuffnang!My Profile

  3. Fey Jamal says:

    mmg terliur tgok, bila sotong dimasak dgn cara begini.. :biggrin:
    Jom baca entri terbaru di blog Fey Jamal – Warga asing menyamar anggota tentera ditahan di SabahMy Profile

  4. sotong meski cuma digoreng kering enaknya tak terkira apalagi diisi pulut seperti ini yummy
    Jom baca entri terbaru di blog munir ardi – Sudahkah kita bersiap menghadapinyaMy Profile

  5. hai bro.. sekali-sekala pekena ketupat sotong memang terangkat kan hehe..
    Jom baca entri terbaru di blog donnyien – 4 sebab kenapa saya berhenti kerjaMy Profile

  6. mak aku selalu buat. memang dap la..
    Jom baca entri terbaru di blog titan – Komisen ke 5 dari PanduanBajuKurung.comMy Profile

  7. Alamak, tak pernah makan ketupat sotong ni.
    Perlu kawen cepat2 =)
    Jom baca entri terbaru di blog Izzat Eshak – Komunikasi dalam bisnesMy Profile

  8. den tak pernah makan lagi ketupat sotong tuh…tak pernah jumpa lagi…

  9. erm..
    x sbr nk kawen tp fulus lak xde..
    tlg sapot bole???
    Jom baca entri terbaru di blog Katak Comel – VIDEO NAJIB TUN RAZAK DIMALUKAN DI KONSERT PSY DI PENANGMy Profile

  10. Ha..ha..sotong makanan kegemaran ku,walaupun dimasak dengan apa sekalipun,sotong memang sedap,apalagi kalau sotong bakar….huh…!!!
    Jom baca entri terbaru di blog galut – Perangi Perangkap Bankrap Di Usia MudaMy Profile

  11. wah..begitu enak nampaknya :)
    Jom baca entri terbaru di blog syaifuddin alias – Terkini : Gambar Dan Video PSY Di PenangMy Profile

  12. waa..1st time gak dengar ni..nanti nak try jugak la kalau ada terjumpa…saya menyesal bro kahwin lambat..hahaha
    Jom baca entri terbaru di blog Sharafie – Kisah Seram Misteri Puaka Rumah Sewa Seremban 2My Profile

  13. Faris Al-Muhandisu says:

    walaupun sy org Kelantan, selama hidup ni tak pernah jumpa pn lg ketupat sotong. Kt pasar malam pun mcm susah jumpa je. eventho mcm popular gak la. Selalu dgr. Haha
    Jom baca entri terbaru di blog Faris Al-Muhandisu – Oppa Gangnam Style di Malaysia Februari 2013My Profile

  14. Tak salah saya rasanya manis.
    Jom baca entri terbaru di blog akubiomed – Pameran Raja Kita di Istana Negara bahagaian 1My Profile

  15. lamo x makey ttupat sutong :cheerful:

  16. sure sedap resepi nie…
    Jom baca entri terbaru di blog sukma – BONUS PENYIMPAN TABUNG HAJI 8 %My Profile