Aku Kini Sah Menjadi Suami kepada Isteri Tercinta

upacara akad nikah Anarm dan Suraya

Alhamdulillah.. Segalanya berjalan dengan lancar dan cepat. Aku kini dah sah menjadi suami kepada isteri tercinta. Dengan hanya satu lafaz pernikahan kitorang disahkan oleh 2 orang saksi termasuk saksi-saksi tak formal yang turut hadir dalam upacara akad nikah tadi. Senang sangat rupanya nak akad nikah. Memang betul la macam apa yang dikatakan oleh Zulseffort dan Eizil. Nikah di Kelantan proses dia senang je. Takde pun jurunikah tanya macam-macam soalan yang boleh menambah debaran dalam dada. Sekejap je dah setel upacara akad nikah. Seronok betul rasanya dah ada isteri yang akan jadi teman hidup.

First time aku dikerumun ramai orang macam tu sampai aku jadi berdebar-debar dibuatnya. Debaran bertambah-tambah bila jurunikah sebut nama aku dan aku sahut “Ya, saya“. Lepas tu aku rasa sejuk satu badan. Giler ahh. First time rasa macam tu. Patut la ada sesetengah orang cakap susah nak akad nikah. Nasib baik aku hebat dapat selesaikan akad nikah dengan hanya sekali lafaz. Bangga rasanya. Hehe.

Petang sebelum upacara akad nikah aku ada call isteri aku (time tu belum nikah lagi). Dia tanya, “Dah praktis ke nak akad nikah nanti?” Aku jawab, “Takyah praktis. InsyaAllah boleh buat sekali lafaz je (dengan rasa penuh berlagak). Lagipun dah selalu sangat tengok babak akad nikah dalam drama Melayu. Follow jela“. Hehe. Lepas tu dia cabar aku dan ugut sikit kalau tak dapat buat sekali lafaz je dia nak bagi penyepak. Hahaha. Sekarang dah jadi suami isteri dah takleh la main sepak-sepak. Kita main cium-cium pulak ye, cik isteri. ekekeke..

Esok pukul 12:00 tengahari majlis bersanding akan diadakan di rumah pengantin perempuan. So, kena tidur awal sikit malam ni. Esok bangun pagi selesaikan urusan yang selebihnya. Sekarang ni aku rasa bosan betul tidur sorang-sorang. Takleh tidur dengan isteri lagi malam ni. Huu.. Tak sabar menanti hari esok. Esok mesti penat nak tunggu majlis selesai. Harap-harap majlis esok pun berjalan dengan lancar. InsyaAllah..

p.s. Terima kasih kepada Denaihati kerana telah berkongsi tips dan doa yang cukup berguna dalam kehidupan seharian termasuk untuk situasi yang mendebarkan macam akad nikah ni. Alhamdulillah akad nikah tadi telah dipermudahkan oleh Allah SWT.

Tentang Penulis

Pengasas blog Anarm.Net. Seorang pereka grafik dan laman web. Untuk jemputan event, review produk, food review, advertorial dan segala yang berkaitan, hubungi melalui email : hello@anarm.net


POLISI KOMEN : Sila komen dengan menggunakan bahasa yang sopan dan ejaan yang boleh difahami. Pihak ANARM.NET tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca di setiap artikel yang diterbitkan. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sepenuhnya. Komen berbentuk SPAM akan dibuang serta merta.

Kongsikan Komen / Pendapat Anda

*

CommentLuv badge

79 Comments

  1. saya pun baru juga berkhawin awal tahun ini.. lega rasanya, tahniah sekali lagi
    Jom baca entri terbaru di blog donnyien – Artis undangan?My Profile

  2. Selamat menempuh hidup baru, semoga langgeng dengan istri tercinta sampai kakek nenek :smile:

    Jom baca entri terbaru di blog Nurlaila – Resep Ayam Betutu Khas GilimanukMy Profile

  3. Selamat pengantin baru bro dan selamat menempuhi alam perkahwinan.banyak-banyakkan bersabar yer bro.

  4. Alhamdulillah dah sah menjadi seorang suami ye :)

    Tahniah dan semoga kehidupan rumahtangga berkekalan selamanya :)
    Jom baca entri terbaru di blog Myra Jay – Kegunaan Duit NuffnangMy Profile

  5. Tahniah untuk tuan .. semoga berkekalan sehingga ke anak cucu.

  6. Klea Anaram, tahniah2 :smile: Selamat pengantin baru, Semoga berbahagia & berkekalan hingga ke anak cucu :biggrin:

    Mood honeymoon plak lepas nih :hehe.

  7. tahniah blogger anarm,

    lepas ni leh la tidur dgn isteri tercinta :biggrin:

  8. muazfaris says:

    selamat pengantin baru.. betul kata DH, ade nada ghairah disitu.. hihi
    Jom baca entri terbaru di blog muazfaris – Cara Tambah Followers Twitter guna Youtube Terbongkar!My Profile

  9. tahniah bro..selamat pengantin baru.. :)
    Jom baca entri terbaru di blog Jebeng Otai™ – Komentator Tegar Ogos 2012My Profile

  10. Tahniah Anarm! Saya juga baru melangsungkan perkahwinan pada 4 Syawal 1433 Hijriah, bersamaan 22 Ogos 2012. Alhamdulillah..
    Jom baca entri terbaru di blog iAwani – Apple Cuba Halang Penjualan Samsung Galaxy S3My Profile

  11. tahniah bro, hehehe nanti boleh la aku menuntut ilmu daripada ko pulak ye
    Jom baca entri terbaru di blog topo – Pengalaman Mengeluarkan Wang Adsense Menggunakan Western UnionMy Profile

  12. Salam Bro..
    wahh..TAHNIAH..Selamat pengantin baru
    semoga Allah memberkati pernikahan anda
    dan pasangan hingga akhir hayat..

    saya suka ayat anda ni….
    “Senang sangat rupanya nak akad nikah”
    ps# jangan takut ada kuota 3 lagi untuk
    mengakad nikah lagi kali seterusnya…he he
    Jom baca entri terbaru di blog Bro Zulkbo – Senarai Pemenang Hadiah Cabutan Bertuah Himpunan 55 Tahun MerdekaMy Profile

  13. tahniah bro :)
    Jom baca entri terbaru di blog beckhr00y – Tempat Menarik Di Melaka Menara Taming SariMy Profile

  14. baru sempat nak jengah blog.

    heeee… tahniah and selamat bercium2. wakakakaka
    Jom baca entri terbaru di blog Ryehanna – Perasaan berbelah bagiMy Profile

  15. alhamdulillah..tahniah kepada tuan
    Jom baca entri terbaru di blog qadar – Kata – Kata Motivasi: 2/9/12My Profile

  16. yeahh anarm dah kawenn

  17. Alhamdulillah..Tahniah Anarm,semoga ceria selalu di samping isteri tersayang
    Jom baca entri terbaru di blog wazy – Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan 2012My Profile

  18. Tahniah. Semoga menjalani kehidupan rumah tangga dengan penuh keberkatan.
    Jom baca entri terbaru di blog Kak Long Mawar Merah – Main Peranan dengan EnfakidMy Profile

  19. tahniah…. nampak penuh debaran… sekali lafaz… alhamdulilah……

    dup dap dup dap plak sy .. padahal bukan sy yg akad nikah.
    Jom baca entri terbaru di blog fasz – Hari terakhir ku di sini. . . .My Profile

  20. Nanti turunkan sedikit ilmu ek…

    Teman dah xlama dah nie.. akan menyusur juga selepas nie
    Jom baca entri terbaru di blog Bro Framestone – Seumur Hidup, Ini Kali Kedua Pergi Ke Fun FairMy Profile

  21. bestnye dah kawin. hehe
    Jom baca entri terbaru di blog nur hidayah isa – London Trip – Arsenal, Chelsea, ManchesterMy Profile

  22. Bila dah sekali tu yang nak jadi banyak kali nikah.. hehehe. :wink: Anyway, selamat pengantin baru Bro.
    Jom baca entri terbaru di blog abangensem – Bercerita Tentang EbookMy Profile

  23. tahniah bro!!! barakallah … semoga semakin murah rezeki….
    Jom baca entri terbaru di blog zik – Amaran Tsunami pantai timur Sabah dan utara Sabah dan utara Sarawak 1/9/2012My Profile

  24. tahniah bro, lepas ni step by step yer, kih kih kih
    Jom baca entri terbaru di blog Juan – Tips Soalan Peperiksaan Exam Pegawai Pembangunan Masyarakat S41My Profile

  25. tahniah bro.. semoga menjadi seorang suami yg baik utk isteri, mnjadi PAPA yg baik utk anak bila pula? :-D

  26. tahniah bro anarm. semoga berkekalan hingga akhir hayat

  27. tahniah…semuga bersama sehingga ke akhirnya

  28. alhamdulillah, tahniah dah sah jadi suami, janji akak dah tepati ya lepas dapat tahu jer sah nikah, akak terus transfer ke mbb acc…. :D

    buat jaws, jangan simpan lama2 nanti lemau….
    Jom baca entri terbaru di blog sweetkurma – janda angauMy Profile

  29. Salam,

    Alhamdulillah tahniah Anarm dan Sue, moga berbahagia hingga ke akhir hayat dan cepat2 dikurniakan anak, insyaallah.

    Amboiii kemain dia tak sabar nak tido sama hahhaha, jangan gelojoh, kan hak milik kekal gak tu ekekeke :biggrin:
    Jom baca entri terbaru di blog yanmie – Anak Lelaki Ke Anak Perempuan?My Profile

  30. Tahniah bro. Semoga kekal ke akhir hayat bro.
    Jom baca entri terbaru di blog Hazmin Hamudin – Apa Itu Oppa Gangnam Style?My Profile

  31. tahniah!
    moga kekal ke anak cucu
    Jom baca entri terbaru di blog auc dot com – Pawang Nong | Ulu Cheka di Kosmo! PulakMy Profile

  32. Tahniah anarm n suraya…selamat pengantin baru

  33. Allhamdulillah ..

    kak bee ucapkan selamat pengantin baru , semoga berbahagia sampai ke akhir hayat …

    tak leh main sepak-sepak naaa lepas kawin nanti , guna cara lain pula … :tongue:
    Jom baca entri terbaru di blog puanbee – Program PETRONAS 2012 sempena Hari Raya , Hari Merdeka dan Hari MalaysiaMy Profile

  34. Selamat pengantin baru. Kali ini tidur sudah ada bantal peluk. Kaki itu kena bedung. :-)

  35. Tahniah bro…jalankan tanggungjawab sbg seorang suami dgn baik, semoga berbahagia :)
    Jom baca entri terbaru di blog Shahrul – Selamat Hari Kebangsaan ke 55 Malaysia!My Profile

  36. Selamat menjadi pengantin baru…
    Semoga menjadi keluarga yang sakinah mawaddah warrahmah….
    Jom baca entri terbaru di blog Dadan – Belajar Pada AyamMy Profile

  37. hureey hureey.. happy for u both..! malam kang bleh laa tido ngan isteri tercinta plak.. hikhikhikhik..!

  38. Memang terbaiklah siap sempat buat entri lagi … tapi macam ada nada ghairah tak sabar je kih23x

    Selamat Penganti Baru.

    Nota : Jaws bila lagi??? Jangan sampai basi dah lah …. :biggrin:
    Jom baca entri terbaru di blog Denaihati – Kisahnya Secebis HATIMy Profile

  39. Salam tahniah buat anarm dan isteri..selamat melayari bahtera rumahtangga..pahit manis harungi bersama..tolak ansur sesama suami isteti. .insya’ALLAH..rumahtangga yang baru dibina kurang 24jam ni..akan kekal hingga keakhirnya…AMIN….

  40. Tahniah, Jadi suami yang baik bro.

    Ini baru dikatakan blogger ! Terus update berdesup..

    p/s: Carikan aku calon isteri kelatan. Tak sabar plak rasanya nak kahwin :P
    Jom baca entri terbaru di blog ProfHariz – 10 entri terbaik DenaihatiMy Profile

    • terima kasih. kebetulan rasa takleh tido lagi, bukak laptop kejap update blog.. tulis sebagai kenang kenangan peristiwa bersejarah ni..

      nak cari awek kelantan jugak ke? awek belah sana pun ok ape.. kalau ada jodoh, tak kisah awek negeri2 mana pon.. tetap pompuan jugak kan.. hehe..

  41. alhamdulillah… syukur dah bergelar suami isteri.
    aku dan keluarga mendoakan semoga kalian berbahagia
    sampai akhirat.

    p/s: bercakar tu adat la :D yang penting.. kene ingat… kalah atau menang, tadek piala pusingan bak kata Kak Kujie.
    Jom baca entri terbaru di blog Azman Ishak – BigPicture: Wajah-Wajah Merdeka 2012My Profile

  42. ??????? ????? ???? ????????? ???????? ???????? ??????????? ??? ??????
    Jom baca entri terbaru di blog syahirul – Larangan Isbal (melabuhkan pakaian sehingga menutup mata kaki)My Profile

  43. Tahniah bro!

  44. ish3 en3 ni. gini rupanya perasaan orang laki masa akad nikah n selepas akad nikah. sabar ya en. anarm.

    Selamat pengantin baru. Moga kekal dan bahagia hingga ke akhir hayat :D
    Jom baca entri terbaru di blog Sya Isya – EYRIQAZZ VS DENAIHATIMy Profile

    • terima kasih.. tak dapat nak bagitau gambaran sebenar mcm mana perasaan sebelum, semasa dan selepas akad nikah.. sebab rasa dia ada macam2.. tp alhamdulillah dah pun selesai diijab kabul..

  45. MieRaLiciousS says:

    Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Tahniah yer semoga berkekalan hingga ke akhir hayat :biggrin:
    Jom baca entri terbaru di blog MieRaLiciousS – Novel Cinta Kontrak dan Di Hujung RantingMy Profile

  46. alhamdulillah… tahniah ;)

  47. Tahniah di ucapkan. Semoga dapat menjadi seorang suami yang baik untuk cik ISTERI ekk… :smile:
    Jom baca entri terbaru di blog Nana – Gempa Bumi Kuat di Kepulauan FilipinaMy Profile

  48. budak felda says:

    tahniah bro..selamat menjalan tanggungjwab sebagai suami hehehe:)
    Jom baca entri terbaru di blog budak felda – 1ST Giveaways BudakFelda.ComMy Profile

  49. tahniah
    Jom baca entri terbaru di blog faizalPj – Selamat Hari Raya Aidilfitri 2012 | #SaveJejaiMy Profile

  50. Tak dpt tidur dgn isteri, patut la ada masa update blog. Hahahahhaha
    Tahniah bro.
    Jom baca entri terbaru di blog Affan Ruslan – Raya Pertama di Peterborough, KanadaMy Profile

Trackbacks

  1. […] ni aku dan isteri dah start kerja balik setelah lama bercuti jadi ‘raja sehari‘. Bermula sekarang nampaknya aku akan sampai awal kat ofis sebab pagi-pagi dah kena hantar […]

  2. [...] cerita, akhirnya pertemuan dua hati dan perkenalan aku dengan si dia selama lebih kurang 9 tahun disatukan secara rasmi sebagai pasangan suami isteri yang sah pada 31 Ogos 2012. Rasa seronok dan bersyukur sangat-sangat. [...]

  3. [...] Aku Kini Sah Menjadi Suami kepada Isteri Tercinta Dulu Bujang Sekarang Dah Kahwin [...]

  4. [...] baca apakah perasaan si Anarm waktu dinikahkan. Bicara Bro : Rasa macam tak sabar je nak [...]

  5. [...] berlangsung semalam, iaitu rakan kepada isteri, dan majlis kedua berlangsung hari ini, perkahwinan bro anam dan isterinya suraya. Perjalanan ke rumah pengantin perempuan memakan masa hampir sejam lebih dari [...]