PDF Xchange Viewer, Alternatif kepada Adobe Reader dan Foxit Reader

Adobe Reader 9

Adobe Reader? Hmm.. Bagi sesiapa yang masih tak tau fungsi Adobe Reader, benda ni sebenarnya untuk baca fail yang berformat PDF yang biasanya format untuk ebook dan juga manual book yang biasa ada bersama dengan apa-apa installer (tak semua installer ada manual book). Kalau nak tau lebih lanjut, boleh layari laman rasmi Adobe Reader ni.

Perkara yang aku nak bagitau kat sini adalah “Aku tak suka betol benda ni“. Sebabnya, saiz program dia yang besar gedabak sangat. Kalau tak silap aku, time aku nak uninstall benda ni, aku tengok program ni dah makan space laptop aku sebanyak 222MB> (baru perasan). What the fox! Fungsinya hanya untuk baca fail-fail PDF tapi dah guna space banyak cenggitu. Pehal? Nak bukak fail-fail format PDF pon ambil masa lama giler. Bagi yang memiliki specs komputer atau laptop yang kurang power, aku rasa benda ni boleh buat komputer atau laptop kamu tu hang atau not responding (berkemungkinan). Pernah tak jadi macam tu kat komputer kamu? Kalau pernah, tolong baca sampai habis apa aku tulis ni ye.

Aku nak cari pembaca fail PDF yang speednya laju dan boleh render fail-fail tu dengan cantik. So, aku google la “the best pdf reader” dan terjumpa la software Foxit Reader. Lepas aku install dan guna untuk seketika, memang laju daripada Adobe Reader. Kagum la kejap. Tapi.. Hahaha.. Rasa macam masih ada kekurangan. Hmm.. Maklum sajalah, benda free, mesti la ada kekurangan dia kan. Atau diri aku yang tak reti bersyukur kot Foxit Reader ni aku rasa bermasalah sikit bila masuk bab printing. Bagi kamu yang nak cuba try test Foxit Reader ni, boleh la download di laman rasminya. Bagi yang masih mencari lagi macam aku ni, teruskan membaca lagi artikel ni ye. Nak download jugak? Terpulang. Aku tak paksa ok.

Lepas mengalami masalah tenaga batin dengan Foxit Reader, aku cari lagi kat internet. Dekat setengah hari jugak la aku cari dengan Uncle Google. Dan akhirnya, pencarian berakhir dengan hasil carian yang berjaya memuaskan hati aku. Mempersembahkan, PDF Xchange Viewer keluaran Tracker Software Products. Dengan menggunakan software ni, untuk buka fail PDF just mengambil masa lebih kurang 2, 3 saat dan ianya smooth je bila scroll time nak baca ebook ke apa ke.

Fungsi PDF Xchange Viewer

  • Meletak komen dan sticky notes pada fail-fail PDF, tidak seperti Adobe Viewer yang memerlukan software tambahan yang rasmi daripada Adobe.
  • Menambah custom stamp di dokumen yang diambil dari mana-mana gambar, fail PDF yang lain, atau windows clipboard.
  • Mark-up halaman dengan teks dan objek lain
  • Boleh menaip terus di mana-mana page dalam fail PDF menggunakan mode Typewriter
  • Export page atau keseluruhan dokumen PDF ke sebarang format gambar termasuk BMP, JPEG, PNG, TIFF dan banyak lagi..
  • Mengasingkan text daripada page atau fail PDF
  • Membuat navigasi pada fail PDF yang besar dan kompleks dengan mudah menggunakan fungsi tools ‘Loupe’ dan ‘Pan’
  • Mengisi dan menyimpan Adobe Forms ke disk, email atau post
  • Full Javascript Engine telah ditambah
  • Sokongan JPEG2000 Compression telah dikemaskini – menambah kelajuan render sesuatu fail PDF
  • Mempunyai plugin untuk browser Internet Explorer dan Mozilla Firefox
  • Berintegrasi dengan translation software untuk translate text – termasuk ABBYY Lingvo 12, Translate It!, Lingoes
  • Mengandungi fail Help dan manual PDF yang komprehensif
  • Menyediakan fungsi untuk membuka aplikasi PDF viewer yang lain pada komputer jika terdapat fail PDF yang bermasalah
  • Juga menyediakan versi portable yang bersaiz hanya 4MB – dapat dijalankan dari sebarang media portable seperti Memory Stick/CD/DVD dan lain-lain (hanya perlu unzip dan run tanpa perlu install di komputer)

Kat bawah ni snapshot interface PDF Xchange Viewer yang aku print screen.

PDF XChange Viewer

Sape-sape yang nak guna software ni bagi menggantikan PDF reader kamu tu, boleh la download di website PDF Xchange Viewer. Untuk versi portable pulak, boleh dapatkan di sini : Download Portable PDF XChange Viewer.

Tentang Penulis

Pengasas blog Anarm.Net. Seorang pereka grafik dan laman web. Untuk jemputan event, review produk, food review, advertorial dan segala yang berkaitan, hubungi melalui email : hello@anarm.net


57 Comments

  1. Great product and so useful for work. So much of what we do in the office is with PDFs now.

    • @Allison: Yes, it was very useful product for our work. I prefer using this product compared to Adobe Reader because I think it is lighter than Adobe Reader. You can try this product if you want.

      Thank you for visiting my blog. :happy:

  2. stakat ni aku pakai adobe reader,lum ade pape mslh2 yg membengangkan aku lg terjadi tp aku rase nak try gak la yg baru awk kenalkn ni..mane tau tetibe adobe aku wat hal mcm yg awk ckp td..nti aku nk download la..:)
    .-= Post terbaru jane di blog beliau.. 6 Simple Tips Before Buy Laptop =-.

    • @jane,
      adobe reader so far xde masalah
      cuma bg saya adobe reader terlampau besar saiz die..
      n die nk bukak fail pdf pn kene loading lama..
      lain org lain pendapat.. bleh klu nk cuba..
      klu rasa x best, bleh kembali ke software yg awak rasa ok..
      :wink:

  3. foxit pun boleh annotate dll tu tapi kena yg pro la. Yg ini one up nmpk gayenye. skrg tgh download nak tgk performanceya lak. Adobe reader dah lama sy uninstall (tak perlu melainkan mungkin cikgu2 yg guna programs keluaran Kem. Pendidikan)
    .-= Post terbaru Ishak di blog beliau.. AKU, KAU BERBEZA…AKU, KAU ISTIMEWA… =-.

  4. thanks bro untuk info..kesian plak kat adobe reader tu..dah banyak berjasa sebelum nie..penah guna foxit reader..tapi kurang puas hati.nak cuba pdf xchange viewer nie plak la..
    .-= Post terbaru paan di blog beliau.. Sugar Level.. =-.

    • @paan, KALAU kesian nk tinggalkn adobe reader, bleh je biarkn dok kt program.. pkai pdf xchange ni, setkn sbgai default utk bukak file2 pdf.. kalo pdf xchange xdpt render file pdf dgn elok, bleh try buka pkai adobe reader.. stakat ni aku pkai pdf xchange xde apa2 masalah nk read file pdf.. yg paling penting, bende ni kecik dan ringan..

  5. wah menarik ni.
    bagus utk buat ebook
    . tapi apahal pun aku kena sediakan laptop dulu.
    skg meminjam je susah..

    • @zool, SOFTWARE ni utk baca fail ebook (PDF) je bro.. untuk buat ebook kene pkai PDF Creator atau PDF Writer.. nk taip2 bleh pkai Words, Open Office, atau lain2 software yg berkaitan.. recommended, Open Office.. free je.. :wink:

  6. ibnuhassan says:

    tq.bro.info ni aku baru jumpa ,selama ni guna yang biasa tu.rasa nak try gak .ok bro thanks lot.

  7. ehm..macam best aje. selalu pakai foxit reader aje.. :wub:

  8. stylo gak benda nie.. nanti aku try pakai.. huhuhu

  9. best nih..thanks 4 the tips.. :smile:
    .-= Post terbaru Nine di blog beliau.. Family | Trip To Bali :P =-.

    • @Nine, sama2.. bende2 bagus ni memang patut dikongsi.. nanti next time akan ada lg bende2 best kt blog ni.. so, rajin2 la dtg melawat ek.. :biggrin:

  10. oic, ini macam adobe reader gak la yerk?

  11. acadterror says:

    botul2.aku nak bukak pdf yg fail die berat2 terhegeh2 je nak bukak .tensen tahap dewa dewi aku time tuh.thanks bro .very useful maa
    .-= Post terbaru acadterror di blog dia… Photoshop: cara mudah hasil efek teks 3d =-.

  12. Thanx anarm.. memang aku tengah cari pengganti Adobe Reader tu,

    kat laptop aku sampai 128MB, besar gila :silly:
    .-= Post terbaru Rjuna di blog dia… 1 Hari dalam Hidupku =-.

    • @Rjuna: sama2.. adobe reader memang besar. paling aku benci sbb die load lambat sgt time bukak fail PDF. tp org lain ckp ok je. lantak la.. kt aku memang adobe reader slow gile.. pkai software ni baru la puas hati, xyah tunggu lama2 nk bukak PDF. render die pn ok.

  13. bluefrog says:

    aku pakai dah. dan terus buang adobe.. :ninja:
    .-= Post terbaru bluefrog di blog dia… stay with, not because =-.

  14. aku hanyalah pengguna adobe reader…
    cukupla dulu…
    tak memerlukan sgt lagi skrg ni…
    nnt klau nk bnde2 lain baru cari…ha3..

    ak mmg pemalas sejati…ha3

  15. aktechpage.com says:

    Testing Comment … :wink:

    Software yg convert drpd PDF kpd WORD ada x???
    .-= Post terbaru aktechpage.com di blog dia… Selamat Pengantin Baru Syawal =-.

  16. memang adobe pdf reader ni merengsa.jap2 nak update makan sumber cpu yg bnyk.aku pakai sumatra pdf ringan giler.
    .-= Post terbaru e di blog dia… Apa kebenda ni???? =-.

  17. bende ni berat tapi kita jarang guna.
    semak an?
    hish aku kene la guna sebab nak checknama plkn la bagai.
    hish
    [rq=4370,0,blog][/rq]fawiz yang menyukai hello kitty

    • @sickchild72, aku selalu guna pdf reader sbb nak antar artwork2 utk print. bile artwork jd pdf, saiz die kecik skit, bleh la send kot email je. hehe.. tp sblom antar tu pkai software ni tgk dulu hasil convert ke pdf. ada jugak guna utk baca ebook.

  18. Aku memang dah lama rejek adobe reader nih…
    BLOATWARE :angry:

    tapi aku suka foxit reader :D

  19. nak cube gak yg ni..
    tp klu aku nk try yg ko nye ni,prlu ker aku uninstall adobe reader 9 aku tu dulu? :wassat:
    [rq=2767,0,blog][/rq]Aku Juara Akademi BH

    • @zai, MAAF lambat reply.. Adobe Reader 9 tu terpulang nk uninstal ke x. aku rasa biarkan je. mane tau kot2 ade file yg x dpt bukak pkai PDF Xchange ni, so bleh bukak pkai Adobe Reader yang berat tu. maklum jela, bende free ni x sume perfect kan.

      laptop aku pkai software ni dgn Foxit Reader.. kalau software ni failed render file PDF, aku bukak pkai Foxit Reader.. dijamin xde masalah..

      funtion utk bukak file pdf menggunakan PDF reader yg lain ade tersedia dalam PDF Xchange ni (kedudukan die kt bawah seblah kanan). just klik pada tool yg disediakan dan pilih pdf reader lain (cth: Adobe Reader).. automatik die akan bukak file pdf tu di Adobe Reader.

      :wub:

      • @Anarm,
        ooo..ok..bukn pe aku tnye,tkut x uninstall krg ade problm kat file2 aku tu pulk..klu xde ape2 baik aku biarkn je Adobe Reader 9 aku tu..ok,trime ksh bgitau.. :sideways:
        [rq=3123,0,blog][/rq]Aku Juara Akademi BH

        • @zai, TAKDE masalah.. cuma kene tentukan yg mane 1 ko nk set sebagai default pdf reader. kalau set adobe reader jd default, so dia akan show icon adobe reader pada file2 pdf tu. bile set pdf xchange ni jd default plak, icon die bertukar jd icon pdf xchange.

  20. Terima kasih. Lagi boleh guna Foxit Reader. Ringan.

    • @Adam, foxit reader aku kurang minat sbb ade failed time printing.. aku pkai pdf xchange ni so far xde masalah printing..

  21. yeah.. mmg mende alah ni berat.. apatah lagi bila guna pc yang agak keuzuran.. lama benor nak tunggu loading..
    software nie besh ker? nanti bleh la try..

    Entri Along Arman yang terbaru di blog beliau.. Rounded Image

    • @Along Arman, software ni ringan.. loading kejap je nk bukak fail pdf.. kalau pkai pro version lg byk function dia ada..

  22. Kill-Vearn says:

    pelik gak korang kata adobe reader 9 berat… yg makan space tuh aku tak kesah.. tapi berat tu aku aneh.. ram 2GB pada pc aku n 512mb pada lappy aku tak rasa pon bebanan adobe ni bila bukak pdf file… ke sbb pc ko mmg berat disebabkan ada software2 yg tak berapa compitable or yg tak perlu… erm entah la.. aku tak dpt nak pastikan selagi tak usha lappy ko.. huhu… bagus gak soft baru ko review ni.. hehehe.. thanx…

    • @Kill-Vearn, lappy aku ram 2gb. yg ada dlm tu aku instal adobe ilustrator, photoshop, indesign, coreldraw… software2 grafik yg lain2. sume tu aku bukak smooth je, xde masalah. tp bila bukak tang adobe reader, lembab die takleh nk ckp. besar tu pn 1 hal. aku pkai software pdf xchange ni load kejap je dah bukak pdf tu. pueh hati. try laa.. :tongue:

  23. walau pun RAM aku 8GB , au nak guna benda ni. portable lebih ringan kan. hehe. :unsure:

  24. tq beb. aku br donlot. huuh. terpikir gak alternatif adobe reader tu. bapak besar. phtu berat gle

  25. aku pernah dengar software ni.. ada diberi percuma masa aku beli majalah PC (aku x berapa ingat nama majalah tu)..
    tapi aku x pernah guna lagi la software ni.. :biggrin:

    Entri -Ring 0- yang terbaru di blog beliau.. “Aku nak hadiah dari ko.Bagi la aku buah pinggang ko”

    • @-Ring 0-, aku dah guna benda ni.. dah set default jd pdf reader kt laptop aku ni.. kalau ade problem baru aku bukak pdf dgn adobe reader yg amat2 x best dan berat tu..

Trackbacks

  1. [...] program yang disokong ialah FeedDemon, Foxit PDF Reader, PDF-XChange Viewer, Internet Download Manager, VLC, FileZilla, Skype, Yahoo Messenger, WinRAR, 7-zip, Notepad++, [...]