Perbaharui Lesen Memandu Ikut Tarikh Lahir

Perbaharui Lesen Memandu Ikut Tarikh Lahir

Terbaca 1 tweet pagi tadi berkenaan perbaharui lesen memandu ikut tarikh lahir. Menurut sumber Berita Harian, orang ramai boleh mula perbaharui lesen memandu mereka mengikut tarikh lahir mulai Isnin depan (21 November 2011). Melalui inisiatif itu, tarikh tamat tempoh lesen memandu adalah sama dengan tarikh lahir seseorang pemegang lesen.

Inisiatif itu juga dibuat bagi memudahkan orang ramai mengingati tarikh memperbaharui lesen memandu selain mengurangkan kes pemegang lesen tidak aktif,”   kata Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha.

Tadi aku tengok tarikh tamat tempoh lesen memandu aku tamat pada 7 November 2011. Dah seminggu lebih aku naik motor tanpa lesen yang sah. Gila! Nasib baik tak kena tahan dengan polis atau JPJ. Hari Isnin nantilah aku pergi buat lesen baru.

Bagus jugak dibuat inisiatif macam ni. Takde la orang asyik terlupa je nak pergi perbaharui lesen memandu. Bila nak sambut happy birthday secara tak langsung kita akan teringat tentang lesen memandu. Baik korang check lesen memandu masing-masing. Mana la tau kot-kot dah expired jugak. Tarikh luput lesen memandu boleh juga disemak secara online melalui portal “Semakan Tarikh Luput Lesen Memandu” (Portal JPJ Malaysia).

FAQ Perbaharui Lesen Memandu Ikut Tarikh Lahir

Update:
21/11/2001 – Aku dah pergi renew lesen memandu tadi. Buat untuk tempoh 2 tahun, dapat 2 tahun lebih. Yang tempoh lebih-lebih tu lebih kurang 6 bulan, dapat PERCUMA. Terima kasih kerajaan Malaysia!

Tentang Penulis

Pengasas blog Anarm.Net. Seorang pereka grafik dan laman web. Untuk jemputan event, review produk, food review, advertorial dan segala yang berkaitan, hubungi melalui email : hello@anarm.net


24 Comments

  1. baguslah mcm ni, aku setuju kalau buat mcm nih
    Entri terbaru di blog Juan : Bisnes oh Bisnes, Jangan Pancit Sudah….My Profile

  2. tahun depan baru lesen aku luput… :D
    Entri terbaru di blog Pacifista : Contest Gadget Impian: Like, +1, Tweet, Tolonglah…My Profile

  3. lesen aku tahun depan baru expired..tapi kan,kalau orang tua yang tak sambut birthday dan lupa birthday dia macam mana ek?hehehe :biggrin:
    Entri terbaru di blog blackrosehunter : Satu Penghinaan : Gambar Pope Bercium dengan Imam Al-AzharMy Profile

  4. satu usaha yang baik. lepas ni, takde alasan tak bayar lesen aa.. :getlost:

  5. memang banyak kes terlupa renew lesen memandu,tapi kalau dah ikut tarikh lahir,senang la nak ingat
    Entri terbaru di blog wazy : Infographic : The Power of WordPressMy Profile

  6. Tarikh lahir aku awal tahun :) kira bkk sekolah tahun baru kena wt lesen baru :) haha

  7. banyak kes lupa renew lesen, ade jugak yg buat2 lupa bila kena thn polis…he..he
    Entri terbaru di blog Denaihati : Indonesia vs Malaysia Sea Games 2011My Profile

  8. entri ni mcam kena plak dgn aku.. sebab lesen aku dah sebulan x renew ni, selamba je bawak moto gi keje.. ni sat lagi nak gi jpj renew lesen kat shah alam hehe

  9. nizam punya 2013 baru tamat…. hehehe…

  10. samanosuke_04 says:

    hoho, nanti nak sambut besday susah laa sket, takleh nak enjoy seharian.. sebab kena gi renew lesen.. keh3..
    Entri terbaru di blog samanosuke_04 : Tutorial Edit Gambar Jadi Hitam Putih versi Pro!My Profile

  11. kawan pernah kena tahan dgn polis dan beliau minta lesen, dgn yakinnya aku keluarkan lesen tapi rupanya dah 3 bulan mati…nasib baik tak kena saman :whistle:

    Entri terbaru di blog Shahrul : Letak Badge Google+ Page di Sidebar BlogMy Profile

  12. Saya setuju! Satu langkah bijak, walaupun kecil
    Entri terbaru di blog Financial Guide : Malaysian banks Gold Investment Accounts comparisonMy Profile

  13. Aduiii…baru perbahrui lesen memandu…bulan 1 ni birthday pulak, lesen expired bulan 10 nanti :ermm: :sad:
    Entri terbaru di blog mohzam : KD: Salam Maal HijrahMy Profile

  14. Kena cepat-cepat perberharui lesen memandu bro. :-)
    Entri terbaru di blog akubiomed : Mat Rempit Thailand yang inovatifMy Profile

  15. OrangAkaun K says:

    bila nak tiup lilin ingat lesen
    terus hilang mood

  16. tq atas info anarm…kirenye lamabat lagi la expired lesen ku..exyend dari bln 3 smpai bln 9 thn dpn kot…
    Entri terbaru di blog kedaikasperskyonline : ! GIVE AWAY Kaspersky Antivirus dari Kedai Kaspersky Online !My Profile