Kad Perakuan Nikah

Setelah hampir setahun aku berkahwin semalam baru dapat Kad Perakuan Nikah. Ada kad macam IC ni senang sikit nak selit dalam dompet. Selama ni ke hulu ke hilir bawa surat nikah yang saiz dia boleh tahan juga besarnya. Lipat-lipat masuk dalam dompet, terus dompet jadi kembung. Kalau dompet kembung penuh dengan duit takpe jugak.

kad perakuan nikah negeri kelantan

Kad perakuan nikah ni dah lama siap lepas aku dan wife kahwin tahun lepas cuma tak sempat nak pergi ambil. Nikah di Kelantan, buat kad ni pun di Kelantan. Aku dan wife pula jarang sekali balik kampung kat Kelantan.

Masa balik Kelantan dulu kitorang dah pergi pejabat agama nak ambil kad ni tapi time tu kad belum siap lagi. Dapat ambil sijil nikah je. Bila dah balik Bangi terpaksa la minta tolong adik ipar ambilkan kad perakuan nikah ni lepas tu minta dia poskan ke Bangi. Alhamdulillah, kad dah selamat sampai walaupun mula-mula tu rasa risau juga nak suruh dia pos. Takut hilang.

Nak Belajar Buat Blog? Klik Sini!

Teringat ada orang cerita kisah tentang pasangan baru berkahwin kena tangkap basah. Diorang belum ambil kad perakuan nikah. Bila dah kena cekup memang gelabah juga sebab takde bukti nak tunjukkan yang diorang dah nikah. Hehe. Rasa kelakar pula bila jadi macam tu.

Ada ke pasangan yang belum ambil kad perakuan nikah?

Nampak ensem tengok gambar aku pakai songkok. Haha..

Tentang Penulis

Pengasas blog Anarm.Net. Seorang pereka grafik dan laman web. Untuk jemputan event, review produk, food review, advertorial dan segala yang berkaitan, hubungi melalui email : hello@anarm.net


POLISI KOMEN : Sila komen dengan menggunakan bahasa yang sopan dan ejaan yang boleh difahami. Pihak ANARM.NET tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca di setiap artikel yang diterbitkan. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sepenuhnya. Komen berbentuk SPAM akan dibuang serta merta.

Kongsikan Komen / Pendapat Anda

*

CommentLuv badge

41 Comments

  1. nuruddin razab says:

    salam bro….minta tolom cket..nikoh taon lepas lg tp xwat pom lg kad perakuan nikoh…nok kne wat d Kota bharu…nok tau…kne apply kt jabat gapo eh d kota bharu tu? keno bw dokumen gapo? kalu org lae yg apply utk kita bule k?

    • Waalaikumussalam.. nikoh setahun doh baru nok buat kad nikoh ko? hehe.. kad nikoh bleh buat kat Pejabat Agama Negeri Kelantan @ Pejabat Agama Jajahan Negeri Kelantan.. hok mano dekat lah.. senang nok gi..

      Tengok kat website http://www.jaheaik.gov.my.. dalam web tu ado borang (.pdf) keno print pastu isi.. lepas isi bawa gi pejabat agama sekali dengan dokumen2:
      - satu salinan (1) sijil perakuan nikah.
      - satu salinan (1) kad Pengenalan suami dan isteri.
      - dua (2) keping gambar berukuran pasport background biru (gambar laki pakai songkok/pioh, gambar bini pakai tudung/tutup aurat)..

      Takpun try call pejabat JAHEAIK (Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan) tanyo lagu mano prosedur nok buat kad nikoh.. Kawe tak berapo pasti prosedur dio sebab nikoh dulu pun tok imam tolong buat belako.. kawe gi ambik jah kad nikoh tu lepas siap..

      Raso2 tokleh suruh orang lain tolong buat.. Keno gi buat sendiri & ambik sendiri jugok lepas siap.. Gapo2 try call JAHEAIK dulu lah.. Tanyo demo tu terus baru sedap sikit..

      No. telefon JAHEAIK : 09-7443633 / 6221 / 6112 / 6121
      Jom baca entri terbaru di blog Anarm – Zakat Fitrah Jangan Lupa BayarMy Profile

  2. untunla kad nikah keras….

    kak sumi punya macam lesen punya…….hahahaha…..

    tu kalu masuk mesin basuh hancurla………
    Jom baca entri terbaru di blog Sumijelly – #64 Wordless Wednesday – Sumijelly di PrimadonaMy Profile

  3. confirm dkna boleh ngaku bujang sampai tahun depan sebab kad nie tak sempat siap..
    *lama nak siap kad sedangkan cetak kat PNMB kl jer
    Jom baca entri terbaru di blog Dkna Abza – Keyword ‘Pecah Dara’My Profile

  4. Kad nikah tu jabatan agama islam kelantan jer buat ke semua jabatan agama negeri ada buat jugak?
    Jom baca entri terbaru di blog sohoque – Mr Jocko Sakit?My Profile

  5. Suami tak boleh tipu kata bujang lagi kan. Bagus Kad ni, saya lain sikit mungkin ikut Negeri kot.

  6. lepas ni tak perlu dah bawa sijil nikah kemana-mana hhehehe
    Jom baca entri terbaru di blog Melastik Bintang – Panduan Membeli Tiket Universal Studio SingaporeMy Profile

  7. calon xde lagi.. ada kat ic ngn lesen je.. kekekek…
    Jom baca entri terbaru di blog Norfanil – Code Untuk Memudahkan Edit CSS Stylesheet WordPressMy Profile

  8. Banyak juga prosedur nak kahwin ni ya. Semoga jadi inspirasi untuk blogger2 yang lain.
    Jom baca entri terbaru di blog ProfHariz – Niat Puasa Ramadhan dan Doa Berbuka Puasa serta Niat Ganti PuasaMy Profile

    • Prosedur nak kawin memang banyak.. Pening kepala jugak nak buat.. nak kena isi borang, nak kena sahkan borang, mintak tandatangan imam, dan lain2.. Sebab tu jabatan agama bagi tempoh yg panjang untuk kita uruskan semua tu.. Kena pandai uruskan masa untuk urusan permohonan kahwin dan urusan hari nikah, kenduri dan sebagainya..
      Jom baca entri terbaru di blog Anarm – Buffet Ramadhan di Shazana Pau Shop & CafeMy Profile

  9. Eloklah ada kad Perakaunan Nikah… Lebih mudah nak bawa ke mana-mana berbanding bawa Sijil Perkahwinan… Selamat ulang tahun perkahwinan yang ke 100
    Jom baca entri terbaru di blog Anuar – Kelebihan Program MyKad Smart ShopperMy Profile

  10. Di Indonesia belum ada card nikah tapi kalau buku nikah sudah ada. moga saja dibuatkan juga card nikah nie.. :smile:
    Jom baca entri terbaru di blog Rina – How To Get and Create a Free Blog From .Edu DomainMy Profile

  11. He..23x mana tahu nie…

    Yup tak amik lagi, bulan puasa ini baru turun Johor g Jabatan Agama islam.

    Hari tue lepas nikah, dia just bagi sijil je.. dapat je terus liminate… dah la nak pic bersongkok, Bro mana pakai songkok… kopiah pakai la he..23x
    Jom baca entri terbaru di blog Bro Framestone – Miss Malaysia Kebaya 2013My Profile

  12. Kad nikah ni sebenarnya lagi senang dan mudah. Boleh simpan letak belakang ic hehe. Tak yah susah-susah nak bawah sijil dah. Senang pakai ni..

  13. kad nikah dulu dan sekarang jauh berbeza, now dah macam IC…
    kad kahwin yang lelaki wajib pakai songkok dan pompuan wajib pakai tudung…….
    Jom baca entri terbaru di blog sukma – Pengomen TegarMy Profile

  14. sepesen nampaknya kad kita sebab isteri ore kelate…hehe
    Jom baca entri terbaru di blog ejam – Sandal Admiral Dari Zalora Selamat Diterima.My Profile

  15. oooo umah kat kelantan kat ne? ambe pasir pekan
    Jom baca entri terbaru di blog Khairul Zamri – Wordless Wednesday 79 : Limau Untuk MukaMy Profile

  16. setelah hampir setahun baru ambik yer , lama tuh…huhu
    Jom baca entri terbaru di blog papa mifz – Cermin Mata MurahMy Profile

  17. yeah selain dari ic dan lesen kad ini jugalah yang sentiasa di beg duit
    Jom baca entri terbaru di blog onlajer – Botok Udang Gambut Superb!My Profile

  18. Bagus juga dah ada kad perakuan nikah ni,senang nak bawa ke mana-mana bagi yang dah berkahwin
    Jom baca entri terbaru di blog wazy – Kulit Lebih Licin,Muda Dan Cerah Dengan Sure White Beauty PlusMy Profile

  19. lawa kad perakuan nikah ko..aku punya tak cun sangat..pahang punya
    Jom baca entri terbaru di blog hafizrahim – Kerja Dan Terus BekerjaMy Profile

  20. kak jie tak ada kad mcm ni… ayorkkkk………….. takutnya nak pi holiday dok sebilik
    hahahahaha

    gurau je
    Jom baca entri terbaru di blog Kujie – Kena Tegur Kerana Tidak Berikan KreditMy Profile

    • Hahahaha.. Kak Jie takpe sebab dah lama kahwin.. Anak2 pun dah besar panjang.. yang baru2 kawin ni je yang perlu takut pi holiday dok sebilik.. Kang kena tangkap basah.. Hee..
      Jom baca entri terbaru di blog Anarm – Kad Perakuan NikahMy Profile

  21. Adik ipar yang kahwin di Melaka belum dapat walaupun sudah 3 bulan bernikah.
    Jom baca entri terbaru di blog akubiomed – Hasil air Soya dan Taufufa sendiri untuk juadah berbuka puasa.My Profile

  22. lawa kad nikah Kelantan. Kad nikah aku di Pahang tak lawa langsung. Printer yang print pun macam dah nak habis dakwat je, Nak tunjuk pun segan
    Jom baca entri terbaru di blog Sky0ne – Selamat Ulangtahun Pertama Perkahwinan!My Profile

  23. cop halal bukan senang nak dpt heeee :smile:

  24. ni kena apply kat pejabat agama ke mmg dapat bila dah kawin? aku tak dapat lagi ni…
    Jom baca entri terbaru di blog fahmi ibrahim – Ucapan itu satu tanda…My Profile

    • Bila dah kawin memang akan dapat kad perakuan nikah.. Urusan nikah kahwin aku kat Kelantan.. Kat negeri2 lain tak pasti pulak prosedur dia macam mana..

      Masa aku nikah dulu, lepas selesai akad nikah tok kadi bagi surat / sijil nikah sementara.. Lepas tu dia suruh datang pejabat agama (lebih kurang seminggu selepas nikah) untuk ambil sijil nikah original dan kad perakuan nikah.. Semua urusan buat kad ni tok kadi yang uruskan guna borang2 yang dah diisi sebelum kahwin tu..

      Kalau belum dapat kad, boleh cuba call Pejabat Agama Islam Daerah tempat kita dinikahkan.. Biasanya sekejap je diorang proses buat kad ni..
      Jom baca entri terbaru di blog Anarm – Kad Perakuan NikahMy Profile

  25. belum buat lg kad ni walaupun dah 6 thn nikah..nk buat tp bila balik kelantan selalu kena hari cuti..huhu..
    Jom baca entri terbaru di blog Ibu Mifzal Arsyad – Wordless Wednesday : Perhimpunan PagiMy Profile

  26. wajib ada songkok ehh?? hehe..
    Jom baca entri terbaru di blog titan – Satu point.My Profile

  27. haaaaa… betul ke bro nikah kat kelantan tu? tak menyeberang yea.. gurau je. hehehe..

    penting kad nikah ni. kena bawa macam ic. lagi2 masa awal2 kawin. hehehe
    Jom baca entri terbaru di blog KiD – Tak Jadi Buang NuffnangMy Profile

  28. aku belum
    Jom baca entri terbaru di blog Syafiq ?omo???? – JerebuMy Profile