Doktor cakap sakit gigi bahaya

Sakit gigi

Dua tiga hari ni aku menderita sakit gigi. Seksa giler! Nak buat apa-apa kerja pun tak boleh. Kat opis bila big boss bagi kerja, terpaksa la buat walaupun tengah sakit gigi. Terpaksa tahan sakit. Korang pun mesti pernah rasa sakit gigi kan? Nak bercakap pon jadi malas sebab sibuk tahan sakit. Bila ada orang buat lawak, rasa nak bagi penampor je kat muka orang tu. Haihh.. Tapi kalau dengan awek, aku layan je. Sayang punya pasal. Hehe..

Doktor cakap kalau gigi tengah sakit tak boleh cabut. Bahaya! Ni tengah tunggu sakit gigi hilang la ni. Dok sumbat bunga cengkih dalam gigi yang berlubang, kumur air garam, kumur dengan Listerine. Nanti dah tak sakit, bila pergi melawat doktor kat klinik gigi boleh suruh dia cabut terus. Sakit hilang.. Gigi pon hilang.. Haha.. Kenapa tak boleh cabut bila gigi tengah sakit? Sape tau? Kalau ikutkan hati, nak je aku tarik gigi ni dengan playar.

Yang paling tak tahan, sakit gigi ni biasanya datang tengah-tengah malam. Kalau sakit sangat, tengah malam mana ada klinik bukak. So terpaksa tanggung sakit sampai ke pagi. Termasuk hari ni, dah 3 hari aku kurang tidur sebab sakit gigi. Paling lama pun tidur 2 jam je. Jagalah kesihatan gigi korang kalau tak nak menanggung sakit macam aku ni. Huk huk..

Cara berus gigi dengan betul

Walaupun sakit gigi ni nampak macam sakit yang tak berapa nak bahaya, tapi sebenarnya sakit gigi boleh membawa MAUT! Ramai yang amik mudah bila sakit gigi. Telan painkiller dan macam-macam ubat lagi nak bagi hilang sakit sebab takut nak jumpa doktor gigi. Lama-lama sakit gigi tu pon hilang. Memang la hilang tapi kesan pada sakit gigi tu tetap aktif pada urat saraf. Boleh membahayakan tulang rahang, otak, mata, jantung, paru-paru dan macam-macam lagilah sebab bila dah efek pada urat saraf, seluruh tubuh kita ni kan ada urat saraf, so kesan daripada sakit gigi tu boleh merebak ke tempat-tempat lain. Kat bawah ni salah satu kesan akibat sakit gigi. Seram pulak tengok muka jadi macam tu.
 


Gambar diambil dari DoctorSpiller.com

Orang cakap, mencegah lebih baik daripada merawat. Ni ada petua aku jumpa kat Google. Kat MyLook pon ada. Petua ni elok dilakukan bagi mencegah sakit gigi. Cara dia senang dan simple je.

Petua mencegah sakit gigi:
Campurkan sedikit garam halus pada ubat gigi bila nak gosok gigi setiap pagi ataupun sebelum tidur. Amalkan cara ni korang bukan setakat dapat mencegah sakit gigi, malah gigi korang akan jadi lebih putih dan berseri disukai ramai.

Tentang Penulis

Pengasas blog Anarm.Net. Seorang pereka grafik dan laman web. Untuk jemputan event, review produk, food review, advertorial dan segala yang berkaitan, hubungi melalui email : hello@anarm.net


157 Comments

  1. Sakit gigilah antara penyakit yang bagi aku sangat sakit !
    Entri terbaru di blog ProfHariz : Niat Puasa Ramadhan dan Doa Berbuka Puasa serta Niat Ganti PuasaMy Profile

  2. Assalamualaikum uolls. :heart:
    saat baca entry ni gigi saya mmg trasa sakit dn brdenyut2 lg (on off) xpernah lew sakit smpai cam ni effect sakit smpai ke telinga dan kepala. Ni da beberapa hari tahan sakit walau da mkn ubat doc bagi :dizzy: tp terhibur ngan cerita korang. ketat gak nk ketawa.. asew nk penampor ajew.. :pinch: da jumpa doc gigi kt swasta kelmarin, mmg kena surutkan bengkak baru leh cabut. Confirm! tang tu mmg aser nk gigit aje gusi yg sedang bengkak ni tp kena fikir dan sabar xpasal2 merana lak dibuatnyew… ingat Allah kan ada :smile:
    pipi? confirm mmg gebu sebelah kiri ni bengkak :cwy: .. sbb gigi bongsu bawah tumbuh. Tuhan aje yg tau… biler xray result doc ckp tak cukup ruang gigi nk kuar. :shocked: takut? mmg takut giler leww? kena minor surgery dan cost pn satu hal gak.. Mahal :whistle: ..
    Ni duk bersila google Doa/pengalaman cabut gigi bongsu/klinik gigi bagus dan murah nk kan info. :ninja:
    Goverment? bukan xnk cuba gov scared dlm waiting list lama tu nk tnggu.. aduiiii, tp kena g gak gov ni sbb murah dan hope service dorang bagus, byk dengar dorang buat keje ganas2. takut la wehhh…. ni duk tawakal jew… :pinch:
    pepun saya bersyukur jmpe blog ni sbb sharing uolls buat saya lebih Muhasabah dn tahu yg uolss pn punya masalah sama ngan sya.. ni tahan aje la walau mcm xbaper surut ag bengkak ni. :cwy: Syukran Ya Sahabat. Moga Allah merahmati Kalian semua.. Ma’salama. Maaf jika ada salah dan silap dlm berkongsi pengalaman sya ni. :heart:

    • Waalaikumussalam.. Tak semua doktor klinik gigi gov buat keje ganas2.. Ada je yg buat kerja bagus dan elok.. Saya dah banyak kali cabut gigi kat klinik gov.. Tak pernah ada masalah.. Walaupun kadang2 memang rasa doktor tu macam ganas je nak cabut gigi, tapi time tu tak rasa apa2 sebab gigi dah bius kan..

      Klinik gov ni kena pergi awal pagi baru tak menunggu lama..

      Kalau ada duit lebih, boleh pergi cabut gigi kat klinik swasta.. Kalau fikir tentang kos, klinik gov lagi jimat belanja.. Saya tak pernah pergi klinik swasta.. Sayang duit.. Hehe.. Biasa pergi klinik gov je.. Asalkan dapat cabut gigi yang sakit tu dah laa..

      Sakit gigi dan gusi bengkak kadang2 kita ikut petua pun tak berapa nak menjadi.. Tapi boleh cuba dulu.. Takpon tampal koyok kat tempat pipi bengkak.. Atau boleh kemam ais @ air batu kat gigi yg sakit.. Nanti gigi jadi kebas, kurang skit sakit dia..

      Sakit gigi memang menyeksakan.. Banyakkan bersabar ye.. InsyaAllah Tuhan akan permudahkan ujian yg Dia bagi pada kita bila kita sabar.. :smile:
      Entri terbaru di blog Anarm : Sentiasa Kemaskini Versi WordPress Dalam BlogMy Profile

  3. br lepas cabut gigi geraham bongsu di klinik gigi gov…ingatkan lg mudah kalau kat sana sbb baru pindah tmpt keje baru…so xtau sgt mana klinik gigi yg ada…my experience? seriously menyesallllll!! bius masa 1st tue je pastu dibiarkan selama 35minit br pggl kali kedua utk cabut gigi….2 ari darah xberhenti kuar….lgsg xdiberikan ubat penahan sakit..bila dah siap cabut tanya doc ckp boleh beli & makan panadol je utk ubat tahan sakit…..lastly esoknya survey cari klinik gigi utk follow up treatment utk surut bengkak, antibiotik dan tahan sakit…

    tue xcerita lg part cara doc tue cabut gigi….huk3….nasihat better dpt servis klinik berbayar terus…
    Entri terbaru di blog cik tom : Oh Jerawat!! Macam Mana Nak Hilangkan Jerawat + Parut (2 in 1)My Profile

    • cik huda says:

      ya, btul tu. walaupun mahal memang berbaloi. kelmarin saya sudah pergi cabut tapi ditangguhkan kerana terlalu sakit. doktor tu kasi ubat tahan sakit dan antibiotik tuk hilang sakit.. dalam masa 2 minggu lagi saya akan sambung treatment itu… saya harap berjalan dengan lancar dan tidak sakit lagi… itular untungnya pergi klinik swasta… doakan saya ya… bye2 :cool: :wub:

  4. sakit gigi :cwy: pagi nie cuba search kat internet cara yang mudah kurangkan sakit gigi then terjumpa blok ni. serius tak sabar nak jumpa doc lepas baca kisah korang.
    da lama tak sakit gigi tetibe harini datang pula. dah lah baru lepas habis practical, report n slide kena siapkan tapi disebabkan sakit gigi nie buat aku termenung berjam-jam depan report tapi tak sentuh pon , takde mood nak bercakap, lapar tapi sakit gigi punya pasal terpaksa tahan, kat oficce nie hari ni aku jadi pendiam. serius sakit :dizzy: dah cuba petua korang letak garam kat gigi berlubang tapi still sakit lagi, smpai garam pon aku bawa kat meja. hm, harap akak bawa aku pergi jumpa doc jap lagi. tidak dapat ku tahan sakit ini lagi.

  5. Puteri Irene says:

    Arghhhh…..skrg ni tgh bergelut dgn kesakitan gigi yg melampau..tlggg…!! :cwy:

  6. Muhammad Shamer says:

    Saya baru lepas eksiden , motor saya bertembung dengan dengan kereta , menyebabkan gigi hadapan saya patah , tapi belum tercabut , saya takut nak jumpa doktor gigi , dah 6 hari saya tahan sakit ni . apa yg patut saya buat untuk hilang kan sakit sementara nk jumpa doktor gigi ni .

  7. hahaha gigi disukai ramai… lucu.. memang bahaya pun.sebab nerve system kita salin connected..huh,, anatomy… Ada exam anatomy,sangkut pulak dekat net ni..
    Tapi serius, parah wo sakit gigi ni

  8. Slm sume..aku br blk dr jmpe dentist..pttnye cabut gigi geraham ats arini..sbb dh rosak n selalu sakit…tp puas doc tu tarik…xkuar2..gigi dh separuh kopak ms doc nk cabut..tp akar gigi xnk tercabut lgsg…nk sejam lbh..smpi doc give up..die bg aku ubt thn sakit n antibiotik n srh dtg lg semggu utk try blk..
    Ms tu aku ok kn jelh sbb xsakit lg, ubt bius ade..mak ai skrg sakit nye..sgt menikam kalbu…gigi dh kopak..tp akr msh ade…so aku msh akn menderite sakit gigi…lg semggu ntb blh cabut ke tak…ade sesape penah jd mcm aku x…sakit oooo…mcm sakit bile gigi cabut, tp will never ending…

  9. sakit gigi kita dah ok dah…hehe…pergi jumpa dentist jer terus…tapi orang tua2 cakap, selain pakai garam, pakai arang pun boleh untuk putihkan gigi..siapa yang sakit gigi tu memang azablah sakitnya tu…

  10. Alhamdulliah sangat jarang saya sakit gigi, pernah dulu waktu masih kecil
    terima kasih ulasannya, ini bisa jadi referensi untuk saya
    Entri terbaru di blog Ramzi : Cara Memasang / Menampilkan Author Blog di Google SERPMy Profile

  11. salam..adik saya sakit gigi dah beberapa hari sehingga memaksa dia lari daripada kolej matrikulasi sebab tak tahan sangat sakit gigi dengan klinik pon jauh.semalam saya bawak dia pergi klinik…doktor bagi ubat penahan sakit antibiotik.pagi ni bangun tido bibir ngan pipi adik saya bengkak giler macam kena penumbuk pon ada..kenapa jd macam tu yer…

    • @azura, saya pon tak pasti sebab bukan doktor gigi.. hehe.. tapi kalau berdasarkan pengalaman sakit gigi ni memang boleh buat bahagian dekat dgn gigi tu jadi bengkak.. mungkin sebab berlaku keradangan pada gusi ke, saraf gigi ke atau sebagainya..

      ada sesetengah orang dia biarkan je bengkak tu sampai baik sendiri.. biasanya macam tu lah.. yang penting makan ubat antibiotik yang doktor bagi.. tapi kalau bengkak tu nampak macam makin teruk, lebih baik bawa adik tu pergi jumpa dan rujuk pada doktor gigi.. manalah tau kot2 berlaku perkara2 yang kita tak tau, kan.. doktor gigi lebih arif tentang infeksi bengkak disebabkan sakit gigi tu..
      Entri terbaru di blog Anarm : Dulu Aku Kurus – #WordlessWednesdayMy Profile

  12. ainsyazwan says:

    salam , cek pun tgh sakit gg ni!dah seminggu dok menahan sakit.dah macam macam ubat cek dah telan sakit serupa tu jugak tk mau hilang.ada satu apek tua dah bagi satu petua dia suruh cek kumur mulut dgn cuka baru nak buat cuka pulak habis,suruh anak pi beli kedai plak tutup.adoooooi!tahan la jawabnya :cwy: .

    :cwy:

  13. encik sky says:

    Assalamualaikum. Br je bereh cabot gigi geraham bwh ni td, stlh berminggu2 menderita. Mlm tdla kemuncaknye, skejap2 trjaga langsung xmo pergi sakitnye mcm sebelum2 ni, rs cm akar kt gigi tu menarik2 je nk mintak kua, kepala mmg berdenyutla, tdo pn peluk botol mineral, asal trjaga teguk air kasi lega skejap. Pg td nekad dh nk ngadap doktor gak arini, tp sempat google2 jap jmpa blog ni baca kisah kwn2, terus start keta gi klinik. Gi kul 12 tp kena delay kul 2.30 br leh register, so balikla opis, kena bersabar skit lg. Ye sakit gigi mmg byk menguji kesabaran heheh. Kul 2.15 dh tpacak kt kaunter akak tu pn dh cm x smpai hati trus pggil register. 2.30 pintu terbuka nama disebut mula la neves skejap especially tgk seat yg mgerikan tu : ). Nasib dpt doktor wanita yg baik, dia bius dulu, rs sakit skit tang inject je pastu dia cungkil2 rs geli2 skit tup tup dh tcabot. Siap je doktor bg ubat painkiller dan stok kapas 2 ari utk digigit. La ni masih bleeding lg, tgh gigit kapas, ade la rs sakit lg tp x sama sakitnye mcm seblom cabot. Harap2 mlm ni dpt tido dgn lena kembali.

    • @encik sky, mak aihh.. tido sambil peluk botol mineral.. hehe.. dah cabut gigi tu rasa lega sikit ye tak? bagus la dah cabut awal2 sebelum sakit tu merebak pergi ke gigi-gigi yang lain.. rasa sakit sikit-sikit lama2 hilang la tu..
      Entri terbaru di blog Anarm : Abang Ipar Kemalangan TerukMy Profile

  14. ah!!!!!!aku pon tngah sakit gg nih…dah dkat 8 bulan aku mnahan derita….kiranya,kalo ibu mngandung tuh,dah sarat dah….aq tangkap gambar gigi aq guna fon….aq sakit gigi graham atas belah kiri…yg herannya,gg graham yg paling hujung nampak berlubang,gg graham lain lak yg sakit….skrang ni aq tngah gigit bunga cengkih….kurang banyak sakit…but nanti sure dtg balik….derita giler….mood ag suma terkantoi…nk surf internet,makan,tido,bab kata org,sumanya x lalu….mcm org angau dibuatnya….SAKIT SIOT!!!!!esok bru nk g klinik swasta….nampaknya nk kna cabut la ni mmandangkn gg aku dah kritikal…huhu~cabut dah spasal…cucuk bius kat bhagian bdn len aku x takut,but mulut aku,TIDAKKKK!!!!katakan TIDAK kpd sakit GIGI!!!!!

  15. :sick: skrg tgh sakit gigi ni.. nak tgk tip2 yg boleh di pakai..
    makan malas, bercakap malas n nak blajar tp dari tadi pandang je buku tu dah la minggu depan exam 2 paper nape time mcm ni la gigi buat hal..
    dari smlm x ok mood nie n tgk junior bising n sepahkan rumah buat aku nak blasah je diorg.. terganggu betul emosi ni :getlost:

    • @zea, TIP KORANG X BOLEH PAKAI LA :angry:
      sakit kumur dgn air garam.. nasib kita kenal2 kat sini je yea.. :devil:

  16. hmm…tadi aku try ltak cengkih~pergh…sakit juga..pastu kwan kata kumur dgn air garam~bila aku kumur, nak menangis ada..nak tergelak pun ada..pelik pula sakit ni~ pastu aku tampal tokuhon (koyok) kat area rahang sebab dah rasa sebal`sakit mula berdenyut ke kepala…aku ambik ais..nah..tuam direct ke pipi, area2 rahang tu…now baik ..agak lama jg hilang sakit tu~tapi jap g aku nak g baring tidur..xtaulah dah ok ka blum after tuam..harap2 kurang skit sakit…

    • @kate, biasanya kalau tuam dengan ais memang hilang sekejap sakit gigi tu sebab jadi kebas.. dah macam kena bius pun ada.. bila dah kebas tu terus lompat je atas tilam tu pegi tido.. bangun pagi2 esok pergi klinik gigi, uruskan gigi yang sakit tu..
      Entri terbaru di blog Anarm : Kenapa Perlu Ada Akaun PayPalMy Profile

  17. :cwy:

    kesakitan maksima melanda~gini rupanya rasa skit gigi ~x dpt tidur semalaman…petang td sungguh aku dpt x tahan….sekejap hilang sekejap berdenyut..dgn x tertahan lagi aku out sekejap p klinik gg bangsar..b4 ni dah tampal gg geraham tu kat sna..tampal sb syg gigi, masih elok lagi cuma berlubang..kat sana tu lah yg sakit..so doc kata klu nampak gayanya, x dapat diselamatkan lagi gg gerham aku ni~lantak lah..yg penting aku lepas dari derita sakit ini..tpi doc x leh cbut petang tu..dia suh sok pagi pula~kan dah teruk sangat sakitnya ni..fuh..mlm ni lagi hebat penangan sakitnya~rahang dah rasa semacam je..sebiji story korang..rasa nak cabut pakai playar ja..nak je menjerit2 lepaskan geram kesakitan ni~aku rasa dah nak overdos ponston pill aku telan nie, tp tetap sama~sure mlm ni aku x dpt tdo g..tapi CONFIRM esok aku CABUT GIGI INI~tengok komen2 korg buat aku tergelak sambil mengadu kesakitan sendirian~doc pun x bagi any ubat utk kurangkan sakit bila aku tunjuk pill ponstan aku sepapan…huhhh..my bos sempat lagi wish…Good luck tomorrow katanya..

  18. hafiz USPD says:

    aduh gigi ak sakit lagi…mingu lpas pegi KL bawak wife ak blajar. lepas ak mkn mee udang yg kak long ak masak terus gigi geraham ak sakit..gigi tu mmang dh berlubang pun, tpi ak buat derk jer…last last sakit gigi. wife ak ajk g klnik gigi kat kl, tp ak mlas la nk g cr klinik kat KL ni.mals nk tempuh trafik jam..dari mlm sampai ke pagi x hilang2 sakit gigi ni. ak letak ubat gigi colgate dlm gigi berlubang tu..hilanglah skjap dlm 1 ja,. lpas tu sakit lagi..berdenyut2 kepala, tapi ak tahan jugak lah..pastu, balik ke Johor, antar wife ak balik rmah dia. on the way kat PLUS, mmang menggila la sakitnya. bnyak kali gak la brenti kat R&R. esoknya, ak balik kemaman dan singgah la kat klinik gigi favorite ak. ingatkn nak cabut jer, tp dr. ckp x bleh cabut lago sbab tngah sakit. dr bg ubat antiobiotik dan tahan sakit..fuh lega la sekejap, siap boleh makan berselera lg..tapi, bila al bngun jer pg tadi, ak dh start rasa sengal2 bila ak kacip gigi tu..start sakit lagi..adoi, mkn ubta pun x jadi apa…pg ni pergi kerja pun xder mood sb gigi sakit…tungulah, nanti ak cabut gigi ni, bila dh tercabut, ak akn ambil tukul dan ketuk biar hancus…huhu sabar jer lah..

  19. Commoners says:

    ok gak post ni… aku ngah sakit gigi gak ni.. sakit sampai mata dan kapla… kapla pening and mata mcm nk tkluar da… tbaca info2 korang wat aku seram plak… ari ni gak aku nk g jmpe doc… da dua hari ku thn sakit ni… kengkawan habes kene maki x pasal2.. naseb baek la kengkawan ni paham… siap tlg beli ubat… smlm g mancing pon x rasa ikan makan… huhu… :cwy:

  20. makan ubat thn sakit gigi bole tahan berapa hari ye?dalam masa 24 jam bole hilang x kesan ubat tu dalam air kencing?

  21. W.HabibuRahman says:

    Oh! Bahaya gak eh upewnye sakit menyakit gigi nih..

  22. aku nie lg teruk dah.. Gigi dpn aku 4btang dh xda.. Dh ngogak… Teserius aku ckp memg malu.. Tp apa pun terjadi kehidupan tetap diteruskan… Aku nak share 1 pengalaman lah…aku ingt lg raya thun lepas.. Sakit ggi yg melampau.. Sampai rasa nk bnuh diri pun dh ada… 2 hari seblm raya dh sakit sikit2 tp mash blh tahan lg… Raya petama org beraya aku tahan sakit gigi… Ptg raya dh xblh tahan cube cri klinik gigi.. Mane lah ada klinik bukak raya petama.. Raya ke2 pun sama sakit xhlang…..masih menahan sakit lg.. Sampai mak aku ckp nk g jumpa dukun.. Tp aku marah sebb xpecaya….raya ke3 paling sedih sekali… Memg xblh lupe…saat paling sakit… Mak aku bg bubur suh makan… Bubur yg lembut 2 pun aku xblh telan……sampai menitis2 air mata aku menahan sakit… Kaki aku nie jgn tanya lah. Nak tahan sakit sampit aku gosok2 kt tilam.. Dh mcm org nk tercabot nyawa..air mata keluar dh mcm air hujan menahan sakit gigi… Mak aku xsampai hati tgk aku… Mak aku pun pergi jmpa dukun… Jujur aku ckp….mak aku blm sampai umah lg.. Aku dh ok siap dh bleh melantak…… 2 lah pengalaman aku paling sakit lah kalau pasal gigi nie…. Memg sakit woo… Aku cite bkn lah nk kta dokter xbgs ke apa… Tp 2 lah pengalaman aku..skang nie pun aku setiap mggu akan ke klinik sbb aku memg dh xnk sakit gigi lg

  23. hurmm…doc kata gg geraham bwh yg tumbuh senget tu xde function so in future blh infection gg sebelah….so kena surgery(potong gusi,kua kan gg then jahit blk gusi tu)..ikut2 4 gg geraham aku kena cabut,atas 2 bwh 2…hhuuuu..nk tnya,ada ifek ke cabut gg ni sbb aku dgr kat melaka ada bdk 2 cabut gg dia punya muka bengkak menggeleber smpai skg..then saraf gg kan dkt dgn saraf mata…aku nak mntak pndpt…doc yg suh aku cabut gg ni dr HOSP KUALA LUMPUR(JAB BEDAH MULUT)….huhuuuu

  24. aku punya gg geraham bwh kena cabut cz tumbuh pon xde function..aku tkut

  25. Korang tau tak betapa jelesnya aku dengan korang semua yang sakit gigi?! Korang nak tau kenapa aku jeles? Ustaz kata ‘sakit itu penghapus dosa’. Malah ada artikel mengatakan perkara yang sama siap dengan firman Allah SWT (cuma aku lupa nama artikel tu, tapi boleh cuba Google).

    Harap2 korang bersabar dengan dugaan Allah SWT. Besar pahalanya kalau berjaya melepasi dugaan Allah.

    Satu lagi tips selain dari letak garam halus pada ubat gigi ialah dengan guna berus gigi berbulu halus. Alah, mahal takpa. Yang penting keishatan gigi dan gusi terjaga.

  26. Hana Wahab says:

    Salam. Aku pun tengah angau sakit gigi sekarang ni. :heart: :getlost: Gigi geraham kiri sebelah bawah. Dah seminggu kot. Kejap sakit, kejap tak, sakitnya tak kira masa. Memang superb gila bila sakitnya datang, lagi-lagi waktu malam nak tidur pun seksa. Pernah sekali masa tengah lena tidur kul 3 tetiba aku terjaga, sakit gigi terus menyerang. Perghh! Memang sampai ke subuh la aku dok tenung jam dinding bila la nak siang. Tapi masa gi klinik kerajaan haritu, gigi ni tak sakit pulak, so aku keliru gigi mana satu yang nak dicabutnya. Memang gigi aku ni pandai buat perangai! :getlost: sekarang ni aku dah tau gigi mana nak kena cabut, jaga la kau gigi geraham! Takkan aku biarkan kau menginap lagi kat gusi aku ni. :pinch:

    Nasib baik la kita dok tanya-tanya si Anarm ni cuma menaip je, kalau tanya face to face mau kena makan penampo goreng dia tu. :tongue:

  27. baru lega , tapi masih bengkak lagi pipi kiri… ni semua gara2 salah faham, ingatkan radang gusi kerana panas dan kurang minum air, rupanya gigi geraham ketiga kiri yg buat hal…. sakit tak pernah tapi dah goyang…..dah tak boleh tahan, jumpa Doktor laa…Doktor pun bagitau, ” saya bagi you antibiotik (T.CURAM 625MG), pain killer (T.PONSTAN 500MG) dan pil penawar bengkak (T.PAPASE), tunggu 2-3 hari bila bengkak serta sakit dah hilang, you pergi klinik gigi cabut itu geraham… kalau tak cabut, bila2 nanti dia sakit balik”.
    hai…., dulu masa kanak2 biasa laa sakit gigi, puas dirawat dan dicabut…. zaman muda remaja gigi dah maintain, ok la tu….. ingatkan bila dah tua2 ni sakit gigi dah bye2, rupa nya kali ni dia datang dgn gaya yg lebih ganas….. takpe, takpe,… lu tunggu sakit sudah hilang, bengkak sudah takda, siap la gua tamatkan perkhidmatan lu sebagai gigi geraham ketiga kiri….. :devil:

  28. certa pasal gigi??HAHAHHA..

    anyway nice forum chat.. ermmmmm…
    link ape bes nak tgk bosan2 ni ek???? info yg menarik.. please suggestion..

  29. adoiiiiiiiyaaiiii…. adoiiiiyaaiiiii :sick: aku sakit gigi bgai nk gila dah ni………………… :face:

  30. pepagi aku nk search cara2 kurangkan sakit gg..last2 jpe dis blog…actually aku still sakit gg ni..tp xdela kronik sgt..denyut2 jap2 je..tp sakitla kan..even 2 ari lps aku da p tmpl gg..aku sbnarnya nk p cabut gg..tp doc tu suggest tampal dlu..memandangkn gg aku kt geraham tu dah kurang sebatang..doc ckp syng kalu nk buang..nnt gigi aku bergerak..die cdgkn buat pengakaran urat2..tp kena dtg lg..kos diee..rm700++…aduih kt mane la nk cari duit..(kekadang aku pk doc ni nk wat bisnes ker)..kalu cabut kan senang..abes citer huhu…last2 die tmpl je dulu..kalu sakit kne wat appoinment pula..huhu..mcm2..aritu tmplkos rm135…aku rasa agak mahall…huhu..

  31. Sya dah nak masuk bulan ke-4 sakit gigi. yang berlubangnya 1, tapi bahagian lain lak si bongsu nak keluar. selalu je sakit ni ha…nak gi klinik pi tampal, tak pergi2. huhu

    Entri terbaru di blog Sya Isya : JUNGLE TREKKING DAN MERENTASI HALANGAN DI AWANA GENTING HIGHLANDS GOLF AND COUNTRY RESORTMy Profile

  32. hello? saya balk blik sakit gigi… dari kecil sampai lah umur saya 18…kalu sakit gigi nie memang sakit… menangis berterusan… gigi sYa da banyak kali di cabut… sampai sekarang bila sakit gigi muka bengkak habis…. saya pun takut nak tengo muka sendiri.. bibir pun bengkak habis………… tak tahan sangat…….. hanya terfikir nak cabut aja…. adui macam nak mati pun ada.. huhu…… sangat sakit…… boleh tak minta petua nak hilangkan sakit gigi??? tq

  33. dh seminggu sakit gigi tp takdela teruk…efek kt kt kepala ye…kepala ni berdenyut2..yg peliknya kt umah ok jer…bila sampai ofis sakit gigi dtg blk…knp yer?nak kena g dentist ni gi cabut gigi…gigi dh reput sebelah…mmg kena cabut ni…nasib baik gigi geraham kt dlm belah atas…

  34. salam..time kasih ats info2 kat ats…sakit gigi mmg tak thn……nk tggu cabut jg ni…dr kata dtg blik lps 4 hari…duk telan painkiller…tkut lak overdose…dah la nk susu baby lg.. nk msak lg…ank2 dah la kcil2 lg…blik skolah lapar..kesian…nasib baik dah x keje…tp sdihnye duk sorang je nge ank2..hubby outstation kat oversea..1 mggu lg br blik….sakit2 pun, bw gak la kete…ujian…
    tlg doa laa cpt smbuh…

  35. sakit gigi….dh sebulan thn sakit….. :ermm:

  36. Mohd. Noor says:

    ..sebuah artikel yang bermanfaat dan teruja bagi saya tentang sakit gigi. tak pernah tahu
    nya saya petua berkenaan campur dgn garam halus. saya ingin mencuba nya agar
    tahan lama.

  37. memang sakit giler. seminggu angau sakit gigi. Tv pun dah menyampah nak tengok.
    Kena fikir yang elok aje time mcm ni. Kepala sakit semacam aje. Minyak cap kapak elok juga untuk meredakan sakit gigi ni.sapu aje kat pipi. Rasa sejuk berangin minyak tadi mengurangkan sikit sakit tu.

  38. intan liana says:

    weyyyy aku pun sakit gigi jugak =( sbb tu aku google..ni first time dlm idup aku rase sakit gigi….sakitttttttt weyyy,,,,rase nk penampar je sape2 yg tegor aku..aahhahahahahaa.,….ni sume gara2 aku mkn kfc la..tetibe gigi geraham atas aku patah…lama2 jd blubang….risau laa takot kena cabut…muda2 dh xde gigi..ahahahahhahaha

  39. ehhh..aku ingat aku sorang jer yang sakit gigi.. korang punyer sakit gigi ag dahsyat upenyer…kul 2 pagi ni..tgh sakit gile..google la cara2 nak redakan sakit..bagus jugak jumpa tips gune bunga cengkih tu..nak cube jap ag..sbb da try air garam, haram tak jalan..tahun lepas geraham kanan dah operate…rm 250 kat swasta..sakit punyer pasal aku on jer..esok ingt nk g klinik kerajaan pulak..cabut geraham kiri..cabut ngan operate tu lain kot..tu pasal la mahal sket..kalau cabut biase klinik yang aku pegi tu dalam rm 35 gtu jer..

  40. saya tengah sakit gigi…dah 2 hari…sekarang ni pun berdenyut2…search kat google car doa sakit gigi..

  41. syamiph says:

    pergh….aku plak sakit gigi..dah 2 hari sakit gigi,hari tu tumbuk bunga cengkih bagi hancur,taruk gak gigi geraham yg sakit..dah ok,ni jadi balik.dah la esok start puasa.nak cari klinik weekend ni bukannya senang,tambah2 tgh sakit ni,kalau ada klinik gigi yg bukak pun,sakit2 takleh cabut.takkan nak tunggu lepas raya kot,tapi kalau dah terpaksa,cabut jugak la…..ni pun duk tgh tuam dgn ais kat pipi…huhu

  42. farizah hassan says:

    :lol: ooo sakit gigi memang tiada siapa boleh rawat, melainkan jumpa mereka yang mahir tentang gigi. Saya PN. FARIZAH HASSAN pengalaman sebagai jururawat pergigian merawat pesakit yang mempunyai masalah gigi. Mungkin saya boleh bantu anda berkaitan mencegah penyakit pergigian. Terima kasih..

    Saya tinggalkan email : soaljawabyessihat[at]gmail.com
    web : http://www.farizahhassan.com
    web : http://berusgigibayi.blogspot.com

    • @farizah hassan, citenyaer, p kinik kajaan dlm keadaan skt gg..memule die kasi 3 bius..pastu tah bape 5 ke 6 bius plak die kasi..totalnye dlm 10 bius gkla…die cbut gk gg ak yg ngh sarat skt ni..lbh 24 jam dhni..drh tk hnti2 ag..pp aku pon da bgkak..lgsong tkleh ckp..nk wtpe eh? da rujuk clinic swasta, dia bagi ubat surut bengkak pp dulu, sbb mulut pun xboley bukak. da 5 hari masih bengkak dan sakit lagi. tolong lahhhh, nak wat camaner??

  43. sra2011 says:

    sakit gigi adalah lebih sakit dari sakit org yang nak bersalin…sakitnya Allah aje yang tau..telinga sakit, kepala sakit…..lagi sakit hati kalau kerja sekolah melambak2….satu kerja belum settle ..datang lagi 5. 6 kerja…sekrg kerja guru bukan aje penat mengajar..tapi penat nak settlekan segala datuk nenek borang dan laporan itu ini…. lagi gigi ni tengah sakit…..rasanya nak menjerit aje…tapi mujurlah aku masih kuat iman…..semalam aku gi sekolah…dalam sakit2 aku gagahkan juga siapkan segala kerja2 yang yang mesti diselesaikan dalam beberapa hari aje (saps)…dengan line internet busy….sampai la ni kerja masih tak dapat nak selesaikan lagi…. malam tadi aku tak dapat tidur..sakit satu kepala…berdenyut2….macam separuh mati…..haiii rasanya…..sakit gigi ialah sakit yang paling menyakitkan.. setakat ni dah gi jumpa doktor 5kali dalam bulan ini… tapi sakit tu hilang sekejap aje..lepas tu sakit dan sakit lagi……

  44. p kinik kajaan dlm keadaan skt gg..memule die kasi 3 bius..pastu tah bape 5 ke 6 bius plak die kasi..totalnye dlm 10 bius gkla…die cbut gk gg ak yg ngh sarat skt ni..lbh 24 jam dhni..drh tk hnti2 ag..pp aku pon da bgkak..lgsong tkleh ckp..nk wtpe eh?p blik kinik tu ke?
    serius rase cm nk pgsan..ak dahla low bp..assignment lak bertimbun..ak tak thn la…tolong…..

  45. :sad: ya Allah ni ngah sakit gigi la ni…..pale pun da berdenyut2 dua tiga ari ni……nak g klinik kerajaan takut lak dia org kate doktor2 kerajaan ni wat keje ganas…nak g swasta study lg wet x de la……ni graham da 2 berlobang da jadi kawah kwn2 ckp nak kene smal operata klu nak cbut adoyai sakit nyer da letak cengkih…da kumur ngan air garam pun da x jalan berdenyut2 je ni….adoi harap2 cepat la baik….. :cwy:

    • @wananakatsu, tak dinafikan ada sesetengah klinik kerajaan tu dia buat keje ganas giler.. tapi tak semua la.. kalau dah sakit sangat, better pergi je klinik kerajaan.. mungkin klinik kerajaan yang pergi tu elok je, tak macam yang orang dok kata2 tu..

      sakit gigi ni kalau dibiar, boleh melarat.. kalau tak berjangkit kat gigi2 lain, mungkin boleh bagi kesan yang bahaya kepada kita.. dalam artikel ada ditulis bahaya2 yang disebabkan sakit gigi.. boleh bahayakan sistem saraf, tulang rahang, otak, mata, jantung, paru-paru, dll.. tu semua bukan untuk tujuan menakut2kan orang, tapi fakta.. sebab sebelum artikel ni di-publish, saya dah buat kaji selidik sikit2 kat google.. input2 tu semua dipetik daripada blog2 kepunyaan doktor, pengalaman orang yg pernah sakit gigi, dan dari macam2 sumber lagi..

      saya nasihatkan, pergi jumpa doktor gigi sebelum sakit gigi tu melarat.. kalau dah sakit sangat tu biasanya doktor takkan cabut.. dia bg ubat dulu untuk hilangkan sakit.. lepas dah tak sakit baru boleh pergi balik ke klinik tu untuk cabut.. kumur air garam, taruk cengkih, tu semua hanya tahan untuk sementara je..

  46. sakitnyer gigi aku… x ckup tdo ku ari ni.. sial tol.. cmne nak wat ni…? eso dh la nk jmpe lecturer,, serius selesa nk smbang kalo sakit gigi… adeh :cwy:

  47. anak saya 1 tahun 7 bulan.3 hari dia sakit gigi saya ambil ubat di klinik .demam sudah berhenti ,tetapi gigi masih sakit .kini didapati gigi di bawah pun jadi merah .apa sebab? dia taknah makan dengan kenyang. saya rasa risau ,tolong berikan langkah untuk mengatasi masalah ini?

  48. gigi meroyam says:

    askum.. sy ni pom tgh sakit gigi dalam masa yang sama dua batang skali gus.. belah kiri atas bawah dua2 gramham.. graham bawah punya berlobang macam perigi dalam derr… atas punya graham daa buruk sebelah.. sakit yang teramat sgt.. sebenarnya saya ni takut nak cabut.. cuma nak tanya2 pendapat laaa ye.. CABUT GG NI SAKIT X? maklum laa.. kali pertama nak cabut.. help me….. :'(

  49. aw…..aw…..klu malam nie.. sakit esoknye..ilang blh cabut tak??? :whistle:

  50. aduss…sye pon tgh skit gigi nih…mslah sye lain skit…sye skit gigi depan…kalo cabut malu lar sye…gigi depan xde…aduh..agak2 umur 16 ke atas gigi tumbuh lagi ker????macamane nx buat nye..cabut ker tampal ker…sakit mcm nx mati nye…sok nx blajor pon ssh..mcmane nx jawab exam nye..sehari dh xmkn…skkt bila nx kunyah…xde ke penawar xbagy gigi depan nye cabut…sayang lar…mlu nnti xde gigi depan…macamane nih?????

    • @suhaba, cara paling mudah, jumpa doktor gigi dan tanya doktor tu sama ada gigi tu boleh diselamatkan lagi ataupun tak.. kalau boleh selamat lagi, doktor tau la apa yang nak buat kat gigi tu.. kalau dah tak boleh diselamatkan, mungkin pakai gigi palsu adalah jalan penyelesaian.. boleh tanya jugak kat doktor tu macam mana prosedur2 untuk buat gigi palsu..

  51. kita ni tengah sakit gg.. masuk goggle jumpalah ni.. ..tngh sakit gg kita dok ketawa ngan komen2 semua…. hlnglah cikit rasa sakit tu……tapi betullah tengah sakit doktor tk nak cabut dia bagi ubat hilgn sakit,,dulu kemudian dah tk sakit baru cabut…esok kita nak gi klinik nak cabut dah tak tahan ni… tapi gg ni sakit lak… tentu doktor tk nak cabut….cepatlah hari siang….aduh tolong sakit gg…………………………….! :sad:

    • @noriha, kalau gigi tengah sakit, sesetengah doktor memang takkan cabut.. dia bagi ubat hilangkan sakit dulu.. ubat tu kena habiskan.. kalau gigi tengah sakit tapi tetap nak cabut jugak, mungkin boleh rosakkan saraf gigi.. lagi satu, gigi yg tengah sakit sangat, bila dibius pastu cabut, nanti bila kesan bius tu hilang, sakit tu berkemungkinan jadi bertambah2 sakit walaupun dah cabut..

      ada org cakap saraf kat gigi ni bersambung dengan saraf mata dan otak.. kalau buat benda yang tak seharusnya buat kat gigi tu, mungkin boleh beri kesan pada mata dan otak jugak.. so, jgn main2 dengan sakit gigi ni..

      semoga sakit gigi tu cepat sembuh.. esok kalau sakit lagi, bagitau doktor.. nanti doktor tau la nak buat apa.. setiap sakit kan ada ubatnya.. tahan sikit sakit gigi tu ek.. gud luck! :happy:

  52. aku baru jek lepas cabut gigi bongsu aku 2 ari lepas
    tp lps cabut ada lagi rasa sakit sikit2 neh
    skang neh pon sakit gak lagi

    tapi kan… nape aku tgk korg nye pos, kos cabut gigi korang dalam 50-90 camtu jek
    tau brp aku kna? utk cabut sahaja aku kna bayar rm300 tau
    x buat operation mender pon.. just cabut biasa yg dlm 5 minit tu aje

    mahal la pulak rasanya… cam tertipoo plak uhuhu

  53. Salamz.
    Aku tgh sket gigi sebenornye hah. :cwy: jadi surf la pasal gigi gigi nih dalam web cari info. Terjumpa hang punya blog ni layan…. Dah bengkak pipi nih. Gigi hujung bertindih last2 dia buat lubang lak antara gigi tu tadi waduh. ni dlu punya kes la ni. Gi swata Doc kata kena Rm200 mah oii. Kensel terus. Skang dah serius. Lubang cam gunung berapi nih :cwy: Klu hopsital kerajaan berapa dia caj?. Sebab gigi hujung geraham kena operation katenyer klu tak nanti ada efek kat urat jika main cabut je.

    Rasa cam nak amik tukul je nih ketuk pipi. :pinch:

    • @Lemau, klinik gg kerajaan daftar rm1.. cabut rm 1 tampal rm 2 scaling rm 4 kot… selalu kita buat kt klinik krjaan je murah.. sakitnyer sama jugak.. cuma klu klinik krjaan klu time rmai org tu tpaksalah tunggu giliran.. esp isnin dan jumaat.. dentist kjaan pun baik2 jugak.. semalam baru pergi.. ingat nak cabut tp msh sakit.. dentist bagi ubat dulu suruh dtg kemudian.. hensem dan baik2 dentist sini.. mcm syed muzaffar.. malu plak nk bukak mulut tunjuk gigi rosak

  54. kalau gigi sakit kena la g jumpa dentist, blh dapat nasihat pakar, tak semestinya gigi tu kena cabut, blh wat mcm2 untuk selamatkan gigi tu. Jika gigi tu rosak dalam boleh wat rawatan kanal akar, wat sarung gigi dan mcm2 lg. kalau lambat jumpa dentist, lg susah nak selamatkan gigi tu, tu yang terpaksa cabut. Gigi adalah satu anugerah dari Tuhan. Kalau ada apa2 masalah gigi blh la g jumpa dentist, jgn takut, tak makn org punya.

  55. paling seksa sakit masa gigi bongsu nak tumbuh. smpy demam aku :sick: punya la azab. :lol:

  56. Ezhice says:

    waaaaa…..dulu gigi aku patah setengah kene tumbuk mase begadoh ngan abang aku……….tp bru skunk aku rase sakit gile gigi ni…mcm akar die mati je…..sakit dowh……x penah aku rase menderita cm ni….waaaa!!!

  57. lama dah xsakit gigi, da 3 kali cabut
    .-= Post terbaru arkibtutorial di blog beliau.. 10 Wallpaper Terbaik Twitter =-.

  58. saye pun tengah duk sakit gigi..bengkak gusi dan gigi bongsu nak tumbuh..huhuhuu sakit giler dalam sehari tu tak tau la brape biji ubat da telan..sakit yg melampau..bayang la..sakit gigi berlubang plus sakit gigi bungsu nak kuar…aaaaaaa..!!!! da 5 hari menanggung seksa sakit gigi nie… :cwy: :cwy: kalu la leh undur mase…kan ku jage dan belai gigi ku seelok2nye… :cwy:
    .-= Post terbaru yatiE di blog beliau.. ~..AktivitAs aQu kEmbALi..~ =-.

    • @yatiE, ciannye.. kalo gusi bengkak kumur dengan air garam.. larutkan garam tu dalam air suam.. kalo tak jadi jugak, still rasa sakit sangat2, jawabnye kene gi jumpe doktor gigi..

      sakitnyee gigi bongsu nk tumbuh.. :cwy:

  59. Sakit nyaaaaa..aku tengah sakit gigi nie huhuhuhuhuhu ..tolongggg…dah tiga hari menanggung ..sakit yang teramat sangat..gigi geraham atas pulak tu…adoiiii sakitnyaaaaaa

  60. aku pn tngah skit gigi skrg ni..tp gigi yg sakit ni x brlubang pn,elok jer..knpe ek?

  61. aq sekarang tgh sakit gigi ni..gusi bengkak~ da telan ubat tahan sakit pon xde hasil..kne gak g klinik..btw,kjer lak..payah nk g klinik ni..lg 1, gigi yang sakit ni nmpak elok je..xthu la nape sakit yang amat2…arghhh~
    x than la..part malam lak memang cm nk menanggis la..sakit doe..berdenyut2.. :cwy:

  62. links of london says:

    thanks for sharing. :biggrin:

  63. sapitque says:

    xpe.. tade gigi cukup bkn la alasan utk memberi senyuman yg ceria.. hahaha..
    betol.. sakit gigi efek ngn kehidupan seharian.. semua bende jadi tak betol jer.. mood ilang.. hoho..
    aku nye gigi berlubang.. bleh la lagi tampal.. harap2 tak kena cabut la.. fuuhhh..~! :pinch:
    .-= Post terbaru sapitque di blog beliau.. Serangan Yang Kacak =-.

    • @sapitque, kalau dah tampal atau kene cabut, jgn langgar pantang larang plak.. contoh, takleh minum ais dlm masa beberapa jam, takleh merokok, takleh berkumur, dan lain2.. lama lepas tu baru bleh buat ape yg ko nak buat.. kalau tak nnt rasa ngilu sangat2 kat gigi tu pastu bleh jadi sakit plak.. boleh try google tengok pantang larang berkenaan dengan gigi..

      semoga selamat dengan gigi ko tu.. hehe..

  64. sapitque says:

    salam.. aku takley tido ni sbb sakit gigi la nih.. :unsure:
    ko crite psl sakit gigi.. cam taw2 jer.. :getlost:
    mekasih utk tips2 menarik tuh..
    aku pakai sensodyne, isi byk2, gosok celah gigi yg sakit tuh.. tahan la jap dlm sejam dua..
    kadang2 jer, tp serangan berlaku tak kire hari..
    ni nak kena g tampal nih.. hoh.. bile la masenye ntah. adehh..
    .-= Post terbaru sapitque di blog beliau.. Serangan Yang Kacak =-.

    • @sapitque, kalau gigi tu boleh tampal, tampal.. kalo kene cabut, cabut je.. aku ni jenis fobia dah nak tampal2.. nnt akan datang mungkin yg tampal tu boleh tercabut balik.. time tu sakit die memang 2 kali ganda sakit sekarang.. sebab tu aku terus cabut.. gigi aku dah 3 aku cabut.. tinggal gusi je.. nak kunyah nasik pon dah tadek nikmat.. hahaha..

  65. aku ame dah xskit gigi. keke. len kali gosok gigi slalu k. haha!. awek lyn je. ceh. sme la kite =P
    .-= Post terbaru acapz di blog beliau.. Membuat Status Chat Pada Facebook Sebagai Invisible =-.

  66. nuaeman says:

    Tak tahu nak cakap camne kalau sakit gigi ni.. memang ubatnya cabut sajala walau ada yang kongsi petua-petua.. tapi sakitnya reda seketika sahaja.. pengalaman aku sendiri pernag kene minor operation untuk cabut gigi.. sebab gigi tumbuh tak betul.. huhu..

    keyword pasal sakit gigi ini juga banyak menyumbang traffik ke blog aku.. :)
    .-= Post terbaru nuaeman di blog beliau.. Negara Kita Negara Orang =-.

  67. peh…memang sakit bila sakit gigi kumur dengan air garam!!
    marbeles!!
    penah buat dulu memang marbeles rasanya
    .-= Post terbaru mokteh di blog beliau.. Qinghai Quake: The Aftermath =-.

  68. ooo sakit gigi mmg xleh wat keje terus..rasenye sakit gigi la sakit yang akan menyebabkan kesabaran seseorang hilang dan terus hesnshin jadi emo boy..muahahahaha.. :biggrin:

  69. Wan Perlis says:

    seksa sakit gigi..seram
    mmg best cabut gg tgk pemandangan. luas ja
    .-= Post terbaru Wan Perlis di blog beliau.. Perspektif Aku Tentang Isu Pembuangan Bayi =-.

  70. tringat mase skolah dlu… pernah main kejar2 dgn nurse yg dtg kat skolah…

    haha…. :lol:
    .-= Post terbaru Pisyek di blog beliau.. GTalk korang stylo ke? =-.

  71. samanosuke_04 says:

    hohoho.. tak gosok gigi pakai colgate laaa nie.. aku skali jerr penah cabut gigi ngan doktor.. yang lain semua manual..
    .-= Post terbaru samanosuke_04 di blog beliau.. Teknik Membuka 8 Website Secara Mengejut!! =-.

  72. memang seksa sakit gigi.
    .-= Post terbaru Mus di blog beliau.. Pengalaman Menemani Isteri Bersalin =-.

  73. Memanglah teruk jika sakit gigi… Mestlah jaga baik2x gigi kita ni..

  74. nasib baik time kecik2 aku dah cabut gigi..kira dah besar tak yah cabut dah..hehe..tapi kalau gigi tampal nak start lubang balik..pergh..pedih :cwy:
    .-= Post terbaru aizuddin di blog beliau.. Basic Pasal Nuffnang Yang Patut Anda Tahu =-.

  75. dgrnya kalau cabut gigi time tengah sakit boleh lumpuh..tak tahu samada betul @pun mitos..
    .-= Post terbaru Nadri di blog beliau.. Amaran Daripada PETRONAS =-.

  76. aku sakit gigi dah lama dah tak rasa..sakit gusi ada gak la..selalu gusi belah dalam dekat gigi geraham ujung2 tuh..

    selalu gak aku mimpi gigi aku longgar..ludah sekali, terpelanting sebatang gigi..pastuh batok sebatang lagi..kumur2, semua sekali terkeluar bila ludah tuh..terus tersedar pastuh n check gigi ada tak lagi..haha :biggrin:
    .-= Post terbaru Azizuan di blog beliau.. Saya Seorang Pemalas =-.

    • @Azizuan: masa aku darjah 4 rasanye aku penah sakit gigi kaw2.. sampai guling2 dok tahan sakit.. gi klinik, tampal lubang je tak cabut.. ok jap.. pastu dok tahan sakit gusi bengkak plak.. last2 gi check, doktor cakap kene cabut sebab kuman dah masuk sampai dlm gusi.. kalau dibiar camtu je xtau camne jadi dengan gusi aku ni.. seram giler bila pikir balik.. :dizzy:

  77. memang series dowh kalau sakit gigi tak bleh di cabut.
    akan effect ke mata nanti. aku dah tengok sendiri
    HR aku dah kene. tapi mujur la tak parah. keluar
    urat mata dia. mujur tak terkeluar mata. sekarang ni
    mata dia dah ok. tapi masalah lepas tu rabun dia akan
    bertambah.

    nko pon speky kan? so hati hati la beb.. dari dapat
    tengok dunia.. terus buta plak nanti.. hehehe :lol:
    .-= Post terbaru Kreuger di blog beliau.. Tau tak tools apa yang cepat untuk edit movie? =-.

    • @Kreuger: aku dah tau dah takleh cabut gigi yg tgh sakit.. kalo doktor tanye sakit ke tak takleh ngada2 jawab tak sakit.. nanti doktor cabut kang pastu menyesal di kemudian hari.. aku pkai spek ni pon mungkin sebab aku penah tipu doktor dulu, cakap tak sakit.. memang lepas doktor cabut gigi tu rasa syok sakit dah hilang.. pastu lama2 pandangan mata aku jadi blur2.. aku bajet kene photoshop.. sekali kene pakai spek plak sbb rabun.. huhu..

  78. sakit yang paling aku takut, sakit gigi adalah ibu kepada segala penyakit. memang merbahaya. huh, ngeri.
    .-= Post terbaru mohdisa di blog beliau.. Kempen Kami Prihatin Harapan Tanpa Suara =-.

    • @mohdisa: ko bayangkan la, seminggu dah aku tahan sakit ni sebab byk keje kat opis tak sempat nk gi klinik.. seksa giler~ :cwy:

  79. kawe kalu skt gigi, tahan gitu jah..lamo2 hilang la skt dio..huhu sekso molek raso

    • @x-po: kalu sakit tu hilang, dio merebak pah dalam saraf dah tu.. gano2 pon keno gi chek nga doktor jugok kalu tokse jadi srupo gambar atas tu.. muko bekok.. huhu

  80. pernah dengar cerita, ada org mati sebab cabut gigi masa gigi tengah sakit…huhuh..
    .-= Post terbaru rina di blog beliau.. Group Facebook..’awark adew kew’ =-.

    • @rina: yeke? ade dah ek yg mati? bahaya btol.. sebab tu doktor tak bagi cabut gigi yg tgh sakit.. kene makan ubat dulu bg sakit tu hilang baru bleh cabut..

  81. sakit gigi.. macam bencana alam melanda.. serius.. nak buat kerja pun tak boleh… isk2… taubat2..

  82. bagus dowh tip ko share ni..mlm ni aku cuba..last ak skt gigi masa drjh 3..lma gila..pas2 xpnh skt dh..hopefully xskt lg kot..

    • @Fazreen: ko nak putihkan gigi ke? :biggrin:

      • @Anarm, memutihkan gigi yg dh sedia putih..last2 boleh jd transparent…haha
        .-= Post terbaru Fazreen di blog beliau.. How To Upgrade From Thesis 1.6 To Thesis 1.7 =-.

  83. adeh ..aku pun tgh sakit gigi ni,huwaa :sad:
    .-= Post terbaru wazy di blog beliau.. Slot Akasia Adamaya di TV3 =-.

  84. klu nk hilang sakit tu makan ais krim, dgn makan ais krim akan kurangkan rasa sakit gigi..
    :smile:

    • @wo: terima kasih sbb bg tips.. ok gak cara tu.. tapi lepas makan eskrim tu kene la gosok gigi ye.. kalau tak, nanti gigi lain pulak yg sakit.. huhu..

      ni tips yg lebih kurang sama jugak.. bungkus ais dalam kain pastu tuam kat luar pipi tempat gigi yg sakit.. bila pipi dah rasa kebas, sakit gigi tu pon jadi hilang jugak..

  85. nizam6281 says:

    Semoga sembuh narm

    • @nizam6281: orait.. terima kasih.. ingat esok nk gi cabut tapi banyak plak keje nak kene setel kat opis.. :cwy:

  86. etomyam says:

    sakit gigi ni paling sempoi tapi kalau silap bergurau mau kena penampar : :biggrin:
    .-= Post terbaru etomyam di blog beliau.. Jersi Terbaru The Blues Untuk Musim 2010/11 =-.

    • @etomyam: haha.. ko berjaya buat gigi aku jadi sakit balik.. terima kasih.. :lol: ada ke sakit gigi sempoi.. ceh.. hahaha..

  87. Hehe ko pernah suggest aku minum air garam kat twitter, memang menjadi, tapi esok malamnya sakit lagi, dia sakit belah malam ja tu yg pelik tu, last last cabut juga akhirnya

    tapi aku nak cerita satu kisah dimana seorang doktor gigi cuba menipu aku, seorang doktor gigi melayu perempuan, bila dah check dia kata kena bedah kalau nak cabut, tuh dia kena BEDAH tu siol, dia mintak sampai Rm400, kalau dah ada duit sila datang buat temujanji, dia akan cabut

    last² aku tak puas hati aku pergi rujuk doktor lain, yg memeranjatkan bukan kena bedah pon, cabut biasa je, bagi ubat tahan sakit pastu dalam 2-3 hari datang balik untuk cabut byr dlm rm90 jer, so berhati-hati ya kawan² semua :sick: :devil: :ninja:
    .-= Post terbaru Rjuna di blog beliau.. Pakej internet TM UniFi mahal? ada limit? =-.

    • @Rjuna: nasib baik ko rujuk dengan doktor lain.. kalo tak, melayang RM400.. tu pon kalo sanggup bayar laa.. huhu.. aku tak sanggup.. RM400 bleh buat macam2 tu.. kalo nak murah, pegi je klinik kerajaan.. :tongue:

  88. gigi graham aku kat belakang sekali dua2 takde dah..dah cabut, seksa dulu masa sakit, part paling tension bila sakit time tido..adess..boleh merangkak beb.. :cwy:
    .-= Post terbaru Nine di blog beliau.. Film Avatar Memang Cool =-.

    • @Nine: gigi geraham aku belah kanan dah takde.. nampak gusi je.. haha.. tapi nk kunyah makanan tu dah jadi kurang nikmat.. :cwy:

  89. Bila da sakit gigi ni…semua benda tak kena..nak marah org jek rase…tamau bercakap…ketawa lg lah..mkn…mkn panadol..gosok gigi kadang wat makin sakit berdenyut2..mmg xleh blah la kalo tgkh mlm jek sakit gigi..menggekupurlah atas katil..huhu..esok da hilang sakit..bila da cabut br lega..seksa wo sakit gigi..huhu :cwy: :cwy: :cwy:
    .-= Post terbaru eiyda di blog beliau.. eiyDa:: Mari kita merokok beramai2 heh :: =-.

  90. dlu cikgu penah cakap, unta kt padang pasir tu mati sebab sakit gigi a (selain mati berpenyakit), bukan sebab haus xckup air ke ape ke.. tp xtau a fakta ke auta… huhuhuuu
    .-= Post terbaru suraya di blog beliau.. Contest dan hadiah Laptop Acer Aspire One =-.

  91. Aku paling tak tahan kalau sakit gigi. Mau semua kerja tak boleh buat. Lepas tu memang malas nak bercakap…huhuhuhuh
    .-= Post terbaru Shaffik di blog beliau.. Penyakit Sukar Di Ubati Sebagai Seorang Blogger =-.

    • @Shaffik: tau takpe.. org tanye pon malas je nak jawab.. kalau org tu dok tanye2 jugak, rasa nak bagi penampar je kat org tu sebab banyak tanye.. haha..

  92. aku pon dah tak ingat bila masa aku penah sakit gigi..huhuhuhu

  93. luth textile says:

    teringat kat member aku masa praktikal dulu. ermm boleh dipanggil member la sbb dia sempoi walaupun tua. cina pulak tu. dia ada sakit gigi, gila – gila sakit sampaikan ada satu hari tu dia tak boleh langsung buat kerja. kami saja nak acah dia , cabut gigi dengan player kat dalam stor. esok, dia terus pg cabut gigi. biar hilang gigi takpa daripada merana 2,3 hari.
    .-= Post terbaru luth textile di blog beliau.. Pilihanraya Kecil P.94 Parlimen Hulu Selangor =-.

    • @luth textile: walaupun tua boleh je anggap member.. best ape berkawan dgn org tua.. byk ilmu boleh belajar dengn org tua ni..

      esok aku nak pegi cabut.. takde gigi pon takpe asalkan tak sakit.. kalau tampal pon takut nanti dia sakit balik.. baik cabut terus..

  94. bro, gigi berlubang ke? kalau berlubang mmg sakit gile. Masa kecik2 je aku pnah sakit gigi ni. Bila dah besar2 xde plak. Ni kena jaga betul2 la gigi.. Sblm tidur pun kena gosok gigi..
    .-= Post terbaru Amir di blog beliau.. Jadi Mewah Kerana Blog Redmummy.com =-.

    • @Amir: ha ah.. gigi berlubang.. dan bergoyang2.. dah boleh cabut dah ni. esok nak gi klinik.. tapi rasa sakit lagi.. kalau pegi klinik pon mesti doktor bagi painkiller dulu sebab kalo sakit2 tak boleh cabut gigi..

  95. Ada yang cakap, sakit gigi adalah kesakitan kedua selepas mati. huhu.

    • @Miss D: yeke? rasanye kesakitan kedua selepas mati adalah kesakitan seorang ibu melahirkan anak.. tapi tak tau la camne rasa sakit lahirkan anak tu sebab takde pengalaman.. takkan ade kot pengalaman tu sebab saya lelaki.. hehe..

      yang pasti sakit gigi sangat2 menyeksakan.. :cwy:

  96. Tapi kalau kena time gigi geraham bongsu nak tumbuh lagi teruk…. sampai demam dibuatnye

    • @hazman aka species1980: tumbuh gigi geraham bongsu memang lagi sakit la daripada yg aku rasa sekarang ni.. harap2 pasni tak sakit gigi dah.. seksa giler tahan sakit gigi.. :cwy:

  97. kisahsensasi says:

    Kalau sakit gigi nie….. memang hilang terus selera nak makan

    • @kisahsensasi: selera tu ada tapi hilang sebab susah nak kunyah makanan.. kan? kan? takkan nak telan terus kot.. kang tak pasal2 jadi sakit tekak pulak tercekik.. :tongue:

  98. oi! tipu lah sape kata gg tengah sakit xleh cabut. aku ni pengunjung setia klinik gg. bila sakit bleh je doctor tu terus cabut. mayb yg derang xleh cabut tu time gusi tgh bengkak or watsoever la. so.. nasihat ahkak kepada ahdik anarm, sila lah ke klinik gg lekaih. jangan disimpan2 sakit tu.. merana jiwa raga. siyes nih.. siyes.. gi la lekaih!
    .-= Post terbaru shida di blog beliau.. Not Delivered =-.

    • @shida: serius, memang time gigi tengah sakit takleh cabut.. tak kira bengkak ke benjol ke tak ke.. time tgh sakit saraf kat gigi jadi lain macam skit, pastu ada gas tak ingat nama apa dok terkumpul.. kalau cabut jugak nanti rasa sakit tu jadi berkali-kali ganda lagi sakit sebab ubat bius jadi tak berkesan & ada jugak kesan2 sampingan yg kurang elok.. takutnyee~ baru je jumpa fakta tu kat google tadi tapi malas nak update kat entri.. hak3..

      kak shida salu gi klinik gigi ek? patut la sentiasa terukir senyuman manis menawan dek sinaran gigi yg putih bersih.. wahahaha.. :biggrin:

      • @Anarm, eh aku selalu gi x pernah plak dia suruh tunggu sampai x sakit baru datang semula.
        abeh da gigi tu berlubang, nak tunggu x sakitnya sampai bila.. jenuh ah gitu. so far bila doctor tanya “kenapa? gigi yang mana?” aku jawab “bla bla bla” pastu dia tgk pastu dia tanya “nak cabut ke tampal?” aku mintak cabut je. kalu gigi tu belah2 belakang la. tampal2 nih bikin hati mak susah je nyah.. sok sakit balik tampal lagi sakit balik tampal lagi.. so cabut je da betul..

        ko yang siap google2 bagai tu pehal??? ngaku je lah takut nak g jumpa doctor!! :whistle:
        .-= Post terbaru shida di blog beliau.. Not Delivered =-.

        • @shida: ehh~ ni anarm laa.. takde takut2 ah.. cuma lemah semangat skit je.. huhu.. aku google la sebab nak kongsi info yang betul bagi semua org tau.. cubit kang! :angry:

          biasanya kalau gigi berlubang n sakit, doktor akan bagi painkiller pastu suruh datang balik beberapa hari kemudian lepas sakit tu dah hilang.. aku pon jenis suka cabut gak, tak main tampal2 ni.. sakit tampal sakit tampal lubang tampal sakit lubang.. pastu dok rasa cengkih je dalam mulut.. tak sedap! :sick:

  99. pernah kene gak..tapi sebab gigi susu nak tumbuh..perit giler bai..nak makan pon takda feel..bila time sedap mengunyah tibe-tibe keperitan terasa…menujuk gila…
    .-= Post terbaru Piston Pecah di blog beliau.. Bola dan Gol =-.

  100. ahahha….best gak post ni….nnt saya try tips taknak sakit gigi tu…
    terima kasih sharing :sideways:

    • @iamsura: ingat dalam masakan je kena letak garam.. dalam ubat gigi pon kena letak jugak.. hehe.. selamat mencuba..

  101. MrRollies says:

    aku pernah sakit gigi sekali je..
    huhu memang tersiksa zahir batin,.,
    .-= Post terbaru MrRollies di blog beliau.. Blog Berinformasi Di Malaysia (Part II) =-.

    • @MrRollies: aku dah banyak kali sakit gigi.. padahal dah jaga, hari2 berus gigi.. gigi geraham belah kanan ni pon dah takde.. muda2 lagi dah takde gigi.. hak3.. :lol:

      • miss.banana says:

        skrg ni aq ngah skit ggi..x taw da nk wt cmne..dnyut jer rse satu kpale ni..mkn ubt skt gigi thn la ckit 2,3 mnit.pastu menggile lagi.ni sbb la aq bkk la info2 sal nk settle skit ggi ni.x thn lah..gg graham lak tuh.nk mkn mmg confirm x ley.bule kunyah pn x hncur sbb skt gg.kunyh ngan ggi belah kiri jer..org tue ad ckp ltk gtah pokok puding..entah jd entah tdk aq x tw..cume skrg aq dok pkir nk buat ape ngn gigi aq ni..x tahan sgt da..thanks la bg info2 tuh…

  102. syahirul says:

    sakit gigi memang amat pedih.. lagi pedih dari luka bagai.. kalo sakit aku slalu guna bonjela aje.. manis lak tu bonjela.. hahaha.. bagus la ko bg tips campo garam ngan ubat gigi.. aku rasa kene gtaw colgate ni suh depa wat dari kilang mcm tuh.. senang sket kita trus pakai.. aku tak penah agi sakit gigi tgk.. slalu gigi blakang @ geraham aje.. sekarang geraham aku dua dah selamat dicabut.. satu aku campak atas atap umah, satu agi aku masih simpan sampai sekarang (cantik seh gigi tuh).. hoho.. aku rasa ko sakit gg sbb ape taw? sbb ko isap rokok.. gigi aku dah siap nak naik karat dah sbb isap surya melampau.. kene guna jarum nak kikis karat :( ape2 pon moga ko sembuh eh anarm.. lama tak jumpa ko.. meh la dtg subang jaya k.. ahad ni aku da berhijrah ke singapore.. babai!!! :cool:
    .-= Post terbaru syahirul di blog beliau.. Senarai nama-nama anak dalam Islam =-.

    • @syahirul: aku lebih rela sakit luka ke sakit ape ke daripada sakit gigi.. sakit gigi seksa giler..

      gigi aku pon dah bekarat.. aku pkai ubat gigi yg utk smoker tu apa ntah nama die, lupa lak.. tapi harga die mahal skit laa.. yang penting, mujarab.. karat gigi pon dah kurang.. pasni nak try tambah garam pulak.. mane tau nanti gigi aku bleh jadi bersinar.. hehe

  103. dulu pernah sakit gigi dan time2 sakit tu mak aku bawa pergi klinik utk cabut.. tp malangnya, doktor tu tak cabut sbb tgh sakit.. katanya tunggu habis sakit baru cabut.. then bila dah tak sakit, aku plak takut nak pergi cabut. kah3.. tp nak tak nak, kena cabut juga utk elak sakit dr berulang kembali.. chewah..

    org cakap, cabut gigi ni tak baik sbb setiap suntikan tahan sakit tu (bius), ianya akan mematikan beribu-ribu neuron.. sbb tu tak rasa sakit bila dah kena bius memandangkan neuron dah tak bertindak balas.. tp nak buat mcm mana.. kalau tak kena bius, memang meraung la dibuatnya. kui3..

    lg 1, kalau cabut gigi taring tu.. gerenti tak lama lps tu mata akan jd rabun even mata elok je sblm tu.. tak caye, cubalah. hehee.. apa2 pun, selamat mencabut gigi :biggrin:
    .-= Post terbaru Encik One di blog beliau.. Mood tak sabar nak masuk kelas memandu. Yay! =-.

Trackbacks

  1. […] yang mengadu dan tanya aku macam mana cara hilangkan sakit gigi. Maaf, aku bukan doktor gigi. Aku sendiri pon kadang-kadang sakit gigi. Kenapa gigi kita sakit? Dah […]

  2. […] la jumpa doktor, check, sebelum sakit tu merebak atau jadi bertambah teruk. Sama juga halnya bila sakit gigi. Tak payah nak tahan tahan makan ubat ke apa ke. Terus jumpa doktor gigi biar dia setelkan. Tubuh […]